krpan in druščina postani član

Naslov teme: Delavec invalid za 4 ure

6310  17.12.2012 - 17:48h / Ostalo / Avtor: Evita / 486 / 6

Delavka je dobila odločbo invalidske komisije, da je sposoben za delo 4 ure. Delavka je do sedaj delala na delovnem mestu medicinska sestra pri zobozdravniku. Ker delavka zaradi bolezni ni več sposobna za delo medicinske sestre, se je nosilka dejavnosti odločila, da bi delavki ostala ista plača, delala pa bi nekaj v administraciji, nekaj pa kot čistilka za čiščenje ordinacije.

 

Ali lahko delodajalec razporedi delavko, ki je invalid in ima 4 urni delavnik naprimer da bi delala 2 uri na dan za vpis pacientov naprimer od 8 do 10 in da bi kasneje, ko se ordinacija zapre ob 18 ta ista delavka še 2 uri počistila ordinacijo (seveda dela ni toliko) Nosilka dejavnosti želi delavko obdržati in ji nekako pomagati kljub temu pa želi, da ji ta delavka tudi ni samo v breme.

Nosilka dejavnosti ima zaposlenih samo 5 delavcev, zato je invalidna oseba velik breme za takšno družbo.

Zanima nas tudi odpuščanje invalida. Ali pri 5 zaposlenih delavcih lahko odpustiš invalida.

Hvala za odgovor

t.c. - 18.12.2012 - 10:49

Iz napisanega razumem, da je(bo) za ostale 4 ure delavka upokojena. Če je tako, ste ji dolžni izplačati odpravnino ob upokojitvi (sorazmerno).

Kar pa bo naprej delala pri vas po 4 ure in jo boste prijavili kot invalida (na osnovi odločbe), ste oproščeni plačila prispevkov za PIZ, hkrati pa tudi do nagrade nad kvoto, ker vas je zaposlenih le 5.

Če vse te bonitete (poleg tega je še davčna olajšava pri DDD oz. DDPO) seštejemo, vam delavka sigurno ni

v veliko breme, celo splača se vam imeti zaposleno.

Evita - 18.12.2012 - 12:43

Hvala za odgovor. Ja smo preverjali tudi to, če bo invalid, da jo prijavimo kot invalida nad kvoto.

Olajšava za leto 2012 pri davku iz dobička je 70 %  bruto delavčeve plače.Odštejejo ozr. v prihodke pa se vštevajo tako nagrada kot neplačani pripsepvi za PIZ in ZZ Ali imam prav?

Hvala, da ste nas obvestili o odpravnini na to nismo študirali.

Samo še nekaj če veste ali jo lahko razporedimo tako da bi delala od 8 do 10  to je 2 uri in nato ob 17 do 19 še dve uri Ali tega ne moremo storiti?

Vemo, da moramo odpreti novo delovno mesto in opis poslati ZZZS, da nam potrdi ali lahko takšen delavec dela na tem delavnem mestu.

Ali je še kaj na kar moramo biti pozorni

Hvala še enkrat

aaa - 18.12.2012 - 13:01

Kolikor vem gre v prihodke samo nagrada, neplačani  prispevki pa ne, razen če so knjiženi v odhodkih.   

D - 18.12.2012 - 13:48

Odpravnina ob upokojitvi je prejemek, do katerega je delavec upravičen ob izpolnitvi dveh pogojev to je: a) prenehanje pogodbe o zaposlitvi in b) pridobitvi statusa upokojenca. Možna je delna upokojitev (3. odst. 132 člena ZDR). V navedenem primeru delavcu pogodba o zaposlitvi preneha in je sklenil novo za krajši delovni čas, v takem primeru ima pravico do sorazmernega dela odpravnine ob upokojitvi.
V vašem primeru ne gre za zgoraj navedeni primer. Delavki je bila priznana pravica do dela s krajšim delovnim časom od polnega in pravica do delne invalidske pokojnine, vendar navedena pravica do delne invalidske pokojnine pomeni tudi, da se ji čas prebit v delovnem razmerju z delovnim časom, ki je krajši od polnega šteje v zavarovalno dobo kot polni delovni čas in torej nima statusa upokojenca za 4 ure, ter tako ni izpolnjen zgoraj navedeni drugi pogoj. Ob odhodu v pokoj, ko ji bo prenehalo delovno razmerje in se bo upokojila, ji bo pripadala odpravnina v polnem znesku.

Sova - 18.12.2012 - 14:23

Pravilno tolmačenje. Delavki ne pripada delna odpravnina.

Evita - 18.12.2012 - 14:34

Hvala vsem.  Želimo izpeljati vse korektno in ne želimo imeti problema z delavko .

Ja seveda v prihodek pri invalidu nad kvoto gre samo nagrada je ok

Prispevki se morajo viditi samo evidenčno na 9