krpan in druščina postani član

Naslov teme: davek na dobiček

6279  16.12.2012 - 09:47h / Drugi davki in takse / Avtor: janja / 143 / 6

Naše podjetje je d.n.o. Kaj mora storiti računovodski servis, če ga podjetje ima in kako mora računovodski servis obvestiti podjetje o plačilu davka na dobiček in kaj mora sporočiti na DURS?

Hvala

davekaj - 16.12.2012 - 21:13

Kot prvo, če računovodski servis ne ve kaj sporočiti na Durs, potem ga zamenjajte, ker je to manj kot osnova.

Kot drugo, Davek od dohodka pravnih oseb (včasih davek na dobiček) se obračuna z Obračunom do 31.03. za preteklo koledarsko leto in odda preko e-davkov. Z obračunom se ugotovi obveznost, tudi morebitni presežek vplačil in akontacija za tekoče leto. Stranko se o višini akontacije praviloma obvesti poljubno-pisno, sicer pa prejem tudi izvod Obračuna.

V kolikor pa ste novonastala pravna oseba, ste se ob priglasitvi  na Dursu izrekli o višini dobička in davčni organ vam je odmeril akontacijo za prvo leto.

00 - 16.12.2012 - 22:20

Domnevam, da nejasno vprašanje ne leti samo na davek iz dobička (DDPO), ampak (dno !!) obenem tudi na dohodnino na dividende, ki ga je treba plačati,  - pri dno - tudi če dividende niso izplačane.

janja - 17.12.2012 - 06:37

Ja, to je dohodnina na dividende. Ali bi mi moj računovodja moral narediti obračun koliko moramo plačati in nam to sporočiti, ali bi se morala znajti sama? Ker sem zaupala računovodskemu servisu, sem pričakovala, da me bo o vsem obveščal, predvsem pa, kaj dolgujem državi.

lp

Danja - 17.12.2012 - 08:46

Ste dobili poziv od DURS za plačilo ceduralnega davka na dobiček za nazaj? Niste edini. DURS se je tega spomnil sedaj, ko manjka denarja v državni blagajni. Vsi smo bili prepričani, da se davek plača šele ob izplačilu tega dobička, nato pa je po petih letih nekdo na DURS pogruntal, da pa pri d.n.o. lahko poberejo ta davel takoj ob nastanku dobička. Tudi odvetniki, ki imajo svoje d.n.o., niso prijavljali tega davka, ker so so si očitno tudi oni tako predstavljali, kot sem zgoraj zapisala. No, toliko o naši zakomplicirani zakonodaji, ki je ne morejo razumeti niti pravniti, zato ne bodite preveč kritični do svojega računovodje.

janja - 17.12.2012 - 09:08

Hvala Danja, da moram plačati sem vedela. Hotela sem se samo prepričati, ali bi mi moj računovodja moral izstaviti nalog za plačilo. Tega mi za 2010 namreč ni, sedaj pa sem pokasirala še obresti za toliko nazaj. Prepričana sem, da mi nalog za plačilo moral izstaviti. Je tako?

novinc - 17.12.2012 - 10:34

Nauk iz tega - dno prekvalificiraj v doo.

 

Pri nas velja paradoks, da država ... v glavo ravno dno, kjer lastniki jamčijo z vsem svojim osebnim premoženjem - za dodatna vlaganja v dno pa morajo najprej plačati davek od dividend - za razliko od dooja, kjer se lahko financira iz nerazporejenega dobička.