krpan in druščina postani član

Naslov teme: Povračila in davčna inšpekcija

6169  11.12.2012 - 07:46h / Dohodnina / Avtor: Sara / 112 / 2

Podjetje ima sklep, da znašajo povračila v zvezi z delom po davčni uredbi ( malica 6,12, prevoz na delo 0,18 za kilometer). Ali lahko davčni inšpektor zahteva, da se delavcu zmanjša prevoz na delo na 70% javnega prevoza, da se mu obračunava nižja malica in s tem posledično zmanjša davčno priznane stroške. Ali ima kdo s tem že izkušnje?

Opa Zovalec - 11.12.2012 - 08:11

Če obstoji ustrezni akt delodajalca, potem je z malico vse OK, s prevozom pa le, če ni možnosti javnega prevoza oz. če je najbližje postajališče oddaljeno več kot 1km - za tisto razdaljo, drugače pa so merilo stroški javnega prevoza. Natančneje si poglejte v vladni uredbi.

 

Ne vem, na kaj se brdavs sklicuje, vedite pa, da pri delovnih razmerjih velja, da višji predpis predpisuje minimum, pod katerega ne smete z nižjim predpisom, lahko pa vedno delavcu plačate več - seveda na podlagi ustreznega akta. Do tukaj je vse lepo in prav, vendar imamo vladno uredbo, ki pa postavlja meje navzgor glede višine, ki še ni obdavčena. Če to višino presegate - nič hudega, le razliko obravnavajte kot drugi prejemek iz delovnega razmerja (prispevki za penzijo iz tega naslova se ne štejejo v penzijsko osnovo!). Temu jaz sicer rečem "metanje denarja skozi okno", ampak, če ga imate preveč, zakaj pa ne?

? - 11.12.2012 - 11:13

Domnevam, da so navedeni znižani zneski minimum iz KP. Če imate ustrezno formaliziran lasten sklep (akt) o višjih zneskih, nima pravice drezati.