krpan in druščina postani član

Naslov teme: Italijanski sodni cenilec in ddv

6164  10.12.2012 - 18:26h / DDV / Avtor: plamej / 73 / 1

Prejeli smo račun od italijanskega sodnega cenilca, znesek za plačilo vsebuje tudi 21% iva. Smo DDV zavezanci, po preverjanju italijanske iva št. pa sodni cenilec ni (enostavno ne razumem zakaj je iva sploh na računu). Cenilca je postavilo italijansko sodišče, prišel pa bo tudi v Slovenijo na preveritev dejanskega stanja premičnine za katero smo v sporu. Seveda smo znesek v celoti že poravnali :(

 

Menim, da imamo naslednje možnosti:

1.morda je cenilec navedel napačno ID za DDV (v tem primiru mislim, da mora izstaviti račun brez ddv in mi naredimo samoobdavčitev-25.člen splošno pravilo)

2. če ni ddv zavezanec (tukaj mislim, da se mora identificirati za namene ddv v Sloveniji-kar se verjetno ne bo). Kako postopamo, se mi "samoobdavčimo" brez pravice do vstopnega ddv? Zahtevamo seveda drug račun brez obračunanega ddv in vračilo že plačanega ddv.

 

Mi morda lahko kdo napiše, če sploh razmišljam v pravi smeri?

 

Hvala in lp.

Martin Krpan - 10.12.2012 - 21:48

Račun ste dolžni zavrniti, saj je na podlagi prvega odstavka 25. člena ZDDV-1 kraj opravljanja transakcije v Sloveniji!!! To pomeni, da ste vi plačniki za DDV v Sloveniji, IT vam NE SME obračunati italijanskega DDV.

 

Priporočilo: če še niste član "superdavkov", "zapeljite" na avtocesto davčnega znanja - dobite tudi pravo vinjeto :) http://www.superdavki.com/register.php