krpan in druščina postani član

Naslov teme: Prevozne storitve v eu

6043  04.12.2012 - 16:37h / DDV / Avtor: sp / 83 / 3

Začeli smo opravljati prevoze blaga v Avstriji za kmeta, ki ni davčni zavezanec.

Ali prav razmišljam, da je potrebno obračunati DDV.

Ali je možno opravljati storitve v Avstriji če izstopimo iz sistema DDV, da ne bi bilo potrebno obračunati DDV-glede na 78 člen mislim, da ne bo šlo. Lepo prosim za vaše mnenje.

Zeleni Jurij - 05.12.2012 - 08:06

Pred odgovorom na vprašanje glede obračuna DDV je najprej potrebno opredeliti, ali je kmet davčni zavezanec, kot to določa 5. člen ZDDV-1. V kolikor je davčni zavezanec, vendar ni identificiran za namene DDV v AT, prejema pa storitve iz druge države članice, katerih kraj opravljanja storitev se določi na podlagi 1. odst. 25. člena ZDDV-1 (kraj obdavčitve je v Avstriji, kjer ima naročnik - davčni zavezanec sedež dejavnosti), mora pred opravljeno transakcijo s strani SI pridobiti ID številko za namene DDV v Avstriji.

SI za opravljeno storitev prevoza blaga ne bo obračnal slovenskega DDV. Davčna obveznost se prevali na avstrijskega kmeta.

 

Drugačni zaključek je, če kmet ne bi bil davčni zavezanec v smislu 5. člena ZDDV-1 (potem bi veljal tretji odst. 28. člena ZDDV-1).

 

 

sp - 05.12.2012 - 11:51

Hvala Zeleni Jurij.

Kmet je davčni zavezanec, vendar ni identificiran za ddv.

Nanj verjetno ne morem prevaliti DDV ker nima ID, ki je potrebna za rekapitulacijsko poročilo-

potem bi se tudi kmet moral identificirati v Avstrij???

Zeleni Jurij - 05.12.2012 - 12:36

Če vam ne predloži dokazila, da je identificiran za namene DDV, oz. niti potrdila, da je zaprosil za številko v Avstriji, potem mu morate obračunati slovenski DDV.

 

Korektno je, da se kmet identificira za namene DDV v Avstriji, posledično se uporabi 1. odst. 25. člena glede kraja opravljanja storitev in bi kmet naredil "samoobdavčitev".