krpan in druščina postani član

Naslov teme: Prefakturiranje dela plače in potnih stroškov

6005  03.12.2012 - 09:14h / DDV / Avtor: jgl / 186 / 4

Pozdravljeni,

zaračunati moram del plače zaposlenega v našem podjetju ter tudi potne stroške (avionske karte, dnevnice, kilometrina, prenočitve...) podjetju v EU.
Ali je to čisto klasičen obračun z 20% ddvjem? Sicer za plačo mi je jasno, da ja, vendar kaj pa potni stroški?

Hvala vam za odgovore in lep dan želim.

mr-1 - 04.12.2012 - 08:10

Zaračunali boste opravljeno storitev (?zastopanje, marketing, prodajna storitev, svetovanje - odvisno od tega, na osnovi česar ste se dogovorili, da del stroškov krije tuje podjetje). To, da boste vrednost storitve izračunali s pomočjo deleža plače in stroškov, je samo "kalkulativna rešitev" in lahko priloga računa, ne pa vsebina računa. Cena storitve bo torej izračunana.

DDV je pa odvisen od vsebine opravljene storitve ter od tega, ali je to podjetje v EU davčni zavezanec. Če ima SI davčno številko, potem DDV obračunate na cel znesek, če ima tujo davčno številko, gre pa verjetno za oprostitev po 1. odstavku 25. člena ZDDV, davek bo torej obračunal prejemnik računa....

jgl - 04.12.2012 - 09:59

Ja, v bistvu gre za svetovanje, podjetje nima si davčne številke. Zato sem v dvomih, ker je delo deloma opravljeno v Sloveniji (obdavčitev), deloma pa v tem tujem eu podjetju.

mr-1 - 05.12.2012 - 09:15

Določitev kraja opravljene storitve je opredeljena v 25. členu ZDDV-1. V prvem odstavku tega člena je opredeljeno splošno pravilo, da je v primeru, ko izvajalec storitve opravi storitev naročniku - davčnemu zavezancu s tujo identifikacijsko številko za DDV, kraj opravljene storitve tam, kjer ima prejemnik storitve svoj sedež (ne glede na to, kje so bili ob izavajnju storitve tisti, ki so storietev opravljali). 

Torej v skladu 1. odstavkom 25. člena DDV na računu ne zaračunate, temveč obveznost obračuna "prevalite" na kupca. Na računu morate izkazati njegovo IDDDV (ki mora biti tudi veljavna v sistemu VIES). Ne pozabite tudi na oddajo rekapitulacijskega poročila!

jgl - 06.12.2012 - 11:22

Pozdravljeni,

najlepša hvala za pojasnilo.

lp