krpan in druščina postani član

Naslov teme: DRUŠTVO -pridobitna ali nepridobitna dejavnost?

5970  30.11.2012 - 11:06h / DDPO / Avtor: NovaS / 391 / 5

Prosila bi za pomoč. Dobila sem novo stranko, ki je športno društvo (organizira plavalne tečaje). Normalno izdaja izdane račune za vadnino in članarino (brez DDV-ja). Prejete račune pa dobiva od ŠS, ker imajo nekaj študentov za pomoč, za najem bazena in navadne stroške.

Kako to knjižim? Kot pridobitno ali nepridobitno dejavnost?

Kako vem kdaj gre za pridobitno in kdaj za nepridobitno storitev?

Hvala že vnaprej!

mimica - 30.11.2012 - 11:33

Kako veš kdaj gre za pridobitno in kdaj za neoridobitno storitev ?

Poglej :

1. Pravilnik o opredelitvi pridobitne in nepridobitne dejavnosti s spremembami 

2. Statut društva ali kakšen drug akt društva

lp,

NovaS - 30.11.2012 - 11:50

HVALA!

So mi zdej javili, da imajo v statutu, da gre za nepridobitno dejavnost, pa tudi na Ajpesu sem to našla. Se pravi knjižim vse prihodke in odhodke med nepridobitne.

-Kaj pa, ko od občine dobivajo neke subvencije za te tečaje, ki jih organizirajo? To je mišljeno kot sponzorstvo? A to je pa pridobitno?

-Pa nek rebalans se jim obeta. To gre tut v pridobitno?

 

 

Matjaž K - 30.11.2012 - 18:21

Bom napotil na 1. del mimičinega odgovora:

"Poglej :

1. Pravilnik o opredelitvi pridobitne in nepridobitne dejavnosti s spremembami"

To, da ima nekdo v stautu zapisano in da pri bogu, partiji in mamici priseže da je nepridobiten, za davke ne igra vloge. Če preprosto povzamem pravilo predhodno navedenega pravilnika: pridobitno je vse, s čemer se drugim pridobitnim zavezancem konkurira na trgu. In pri vas zaznavam takšno konkuriranje - sami ste napisal "za plavalne tečaje izdaja račune".

mimica - 30.11.2012 - 23:55

Hvala Matjaž K za dopolnitev.

NovaS, vas  sem napotila na branje dveh pomembnih dokumentov, ki bi jih morala poznati, če bo hotela poknjižiti dogodke športnega društva.

Naslednji problem bo bilanca in če v začetku ne bodo pravilno postavljeni dogodki, stroškovna mesta ( pridobitna, neprodobitna) in / ali druge za društvo pomembne zadeve in sklepi , ki so zapisani v statutu alli kakšnem drugem aktu,  bo izdelava bilance bolj težavna kot je današnje vprašanje.

lp,

Mavrica - 04.12.2012 - 09:11

Mene tudi to zanima.

Se pravi gredo tečaji oz.vadnine (ker itak s tem konkurirajo na trgu) pod pridobitno? Neglede na to, da so registrirani za nepridobitno dejavnost?

Si razlagam pravilno?