krpan in druščina postani član

Naslov teme: Vračilo DDV-ja za nakup opreme v drugi državi članici

5859  26.11.2012 - 17:41h / DDV / Avtor: Leka / 116 / 4

Po našem naročilu, je naš dobavitelj (proizvajalec) za nas kupil orodje, katerega nam je prefakturiral. Ker blago ni zapustilo Poljske (ostalo je tam, ker se na njem izdelujejo izdelki), so nam zaračunali tudi Poljski DDV.

 

Ali lahko zahtevamo vračilo DDV-ja (in dobimo tudi vrnjenega) od Poljske davčne uprave? Tukaj ne najdem odgovora, pa tudi ZDDV-1 mi ni dovolj jasen. Ali je pogoj, da mora blago zapustiti državo, ali kljub temu, da temu ni tako, zahtevamo vračilo DDV-ja? Smo davčni zavezanec v Sloveniji.

leo - 26.11.2012 - 18:48

Mislim, da ste se zelo nerodno lotili zadeve.

 

OS vendar ne uporabljate vi, ampak vaš dobavitelj. Raje bi se dogovorili za ustrezno višjo ceno izdelkov, kar se pa financiranja tiče, pa bi jim lahko dali posojilo.

 

 

Leka - 27.11.2012 - 08:47

Absolutno se strinjam. Žal smo v računovodstvu izvedeli šele ko je prišel v hišo račun. Sicer pa ja, o vašem predlogu razmišljam tudi sama. Samo bo potrebno nakaj "gimnastike"

 

Hvala

njofra - 27.11.2012 - 12:27

Če na Poljskem velja podobno kot pri nas (če upoštevajo Direktivo ES), potem ste upravičeni do vračila DDV. Podoben primer smo imeli mi: prodali smo orodje nemškemu DZ, vendar je orodje ostalo v SLO, ker z njim delamo izdelke za nemškega DZ. Nemškemu DZ smo podali pisno izjavo, da je on lastnik orodja, ki pa je ostalo v SLO in s katerim se bo na ozemlju SLO izdeloval nek izdelek za njih.

 

S to izjavo bodo preko svojega davčnega urada podali zahtevo za vračilo DDV v Sloveniji.

Kot sem zapisal, če na Poljskem velja količkaj enako kot pri nas, potem zahtevajte od njih podobno izjav (najboljše v poljščini in angleščini) ter preko našega DURS skupaj z računom podajte vlogo za vračilo poljskega DDV.

 

 

Leka - 27.11.2012 - 14:50

Hvala njofra. Bomo poskusili.