krpan in druščina postani član

Naslov teme: Plačilo na račun v Avstrijo

5818  23.11.2012 - 10:47h / Ostalo / Avtor: Manja / 156 / 9

Naš dobavitelj ima blokiran račun v Sloveniji in od nas zahteva plačila na račun odprt v Avstriji.

Ali lahko (seveda brez posledic) plačamo naše obveznosti na račun odprt v AT, ali vstrajamo pri svojem, da bomo obveznost izpolnili na TRR v Sloveniji?

Ima kdo podobne izkušnje?

Vnaprej hvala.

LOLA - 23.11.2012 - 12:54

Imamo podoben primer. Doma blokirane vse račune in če ne bi imeli odprega računa v Avstriji, delavci ne bi dobili plač.

Martin Krpan - 23.11.2012 - 14:51

Če sem na vašem mestu, niti pod točko razno!

 

Namreč, vse neobičajne posle, opravljene leto dni pred stečajem (s čimer se priviligirajo določeni upniki na ta način) lahko stečajni upravitelj spodbija. Če še ne veste, kaj to pomeni - lahko, da boste morali zadevo še enkrat poravnati :).

Martin Krpan - 23.11.2012 - 14:52

P.S. Kje to piše? V "insolvenčni" zakonodaji ...

Matjaž K - 24.11.2012 - 08:38

Ne da bi oporekal, prav tako pa tudi nisem "u nulo" naštudiral tega dela insolvenčne zakonodaje, ampak glede na to, da je tukaj upnik kot prejemnik plačila v "insolvenčni poziciji", se sprašujem, ali lahko sploh govorimo o preferiranju upnikov. Čeprav bi upnik šel v stečaj in čeprav je posel neobičajen, je dejstvo, da je upnik dobil denar (na TRR v Avstriji). Če pa upnik potem v AT dela "mučke" s tem denarjem (npr. direktor dviguje keš), pa naj stečajni lovi direktorja, ne pa plačnika.

Martin Krpan - 24.11.2012 - 15:37

Matjaž, lahko bi se sicer strinja s teboj, vendar ... ali je "običajno", da "slovenec slovencu" (podjetje) plačuje račune na TRR banke, ki ni v SLO? :) Iz vseh evidenc pa je še razvidno, da ima TRR-je v SLO "blokirane" itd. 

 

Jaz tega ne bi počel in v tej smeri (glede na opisano situacijo) odvsetujem. Ne trdim pa, da bi šel stečajni upravitelj te zadeve spodbijat (p.s. če bi jaz bil stečajni, bi - med drugim - najprej preveril poslovanje prekot TRR-jev v tujini :)).

 

 

Matjaž K - 26.11.2012 - 09:23

"ali je "običajno", da "slovenec slovencu" (podjetje) plačuje račune na TRR banke, ki ni v SLO? :) "ali je "običajno", da "slovenec slovencu" (podjetje) plačuje račune na TRR banke, ki ni v SLO? :)

 

Odvisno od primera do primera, pri čemer je tudi moje stališče, da v večini primerov to ni običajno in da je namen opiranja TRR v AT ta, da se "zaobide" blokirane SLO račune  (gre pač za legalni "bypass", ki pa ni moralen).

nula nula - 26.11.2012 - 12:03

gre pač za legalni "bypass", ki pa ni moralen).

 

A tako nekako, kot ko se je JJ ( pa ne Janez Janša) preselil za stalno na Ciper.

 

Kazen za to pa bo kozlovska sodba v Višnji Gori - tepen bo po senci, da bo vedel za dugič, ata ZJ pa bo moral za kazen to gledati z zavezanimi očmi...

Manja - 27.11.2012 - 13:27

Koliko smo ugotovili, je zaenkrat to dejansko legalno - ni zakonodaje, ki bi jim to preprečila. Naš upnik je račun prijavil tudi DU, tako da je za vse poskrbljeno.

Piksi - 03.12.2012 - 10:35

Jaz Bi tudi odprlu račun v v AT, ga prijavil na durs, vse ok. Blokade poznajo samo pri nas, kolikor vem, in če imam v bilanci več terjatev kot obveznosti, bom za vsak euro sam razpolagal, koliko kumu in kdaj plačam, ne pa s temi blokadami srat. Gnarja ni, so ga pokradli, zato so problemi, in čist nič drugega ni. Dajte pokraden denara nazaj v obtok, da dobimo vsi vse plačano, pa ne bo blokad...jezn sm.