krpan in druščina postani član

Naslov teme: Delavci ne pridejo na šiht...

5811  23.11.2012 - 09:19h / Dohodnina / Avtor: Piksi / 100 / 10

Kaj lahko naredi delodajalec (gradbinec), če so mu bosančki pobegnili v bosno in se ne vrnejo...kako jih lahko neboleče odjavi? Ve kdo za kako varijanto?

SIBILA - 23.11.2012 - 11:28

Malo več spoštovanja, lepo prosim.

nula nula - 23.11.2012 - 13:29

SIBILA: Malo več spoštovanja, lepo prosim.

 

A bo tako bolj spoštljivo: če so mu Bosančki pobegnili v Bosno...

Prva Brina - 23.11.2012 - 12:19

Včasih je veljalo 5 plavih in lahko prekineš delovno razmerjje in s tem seveda odjaviš.

Lp

mimica - 23.11.2012 - 17:22

Delavcu morate vročiti sklep o prenehanju delovnega razmerja ( ali po domače odpoved zaradi kršenja zaposlitvene pogodbe ) Ker mu tega ne morete vročiti, mu ga pošljite na njegov naslov. Ker ga na naslovu ne bo, se vam bo pošiljka uradno vrnila in imate dokaz, da mu odpovedi niste mogli vročiti.  Potem pa izpilnite obrazec " zahtevek za ugotavljanje statusa zavarovanca" - dobite ga na ZPIZu, kjer opišete razlog prenehanja in priložite dokazila. vse oddate na ZPIZ, ki potem ko preveri dejstva izda sklep da je z dnem tem in tem prekinjeno zavarovanje.  Malce komlicirano ampak ne vem ali je možno kako drugače urediti zadevo. Sklep ZPIZa lahko čakate dva- tri mesece.

 

lp, mimica

maree - 24.11.2012 - 12:37

Če zaposlenega pošteno plačuješ nikamor ne "pobegne"...

Martin Krpan - 24.11.2012 - 15:39

V osnovi bi potrdil temu zapisu, vendar - glede na to, kar sem že vse videl v življenju - obstojijo tako "čudni delodajalci" kot tudi "čudni delavci", zato vnaprej ne bi nikogar obsojal :).

Veki - 25.11.2012 - 17:26

 Raje bi se vzdržali komentarja. Kakorkoli je, je nedopustna kakršnakoli žalitev, pa če je ta iz strani \'\'čudnega delodajalca\'\' ali \'\'čudnega delavca\'\'. 

Veki - 25.11.2012 - 17:21

Mislim,da ni, glede na način kako je postavljeno vprašanje, nobene dileme kdo je v tem primeru \'\'čuden\'\'. Se strinjam, da ne bi pobegnili, če bi bilo vse kot mora biti. Očitno Slovencev za \'\'male pare\'\' niste dobili, saj jih je polna borza ali pa se bojite sindikatov, ki planejo na vas takoj ko narobe mignete s prstom, ker smo pač Slovenci \'\'pametni\'\' in vemo kakšne pravice imamo.

Me žalosti, da postaja ta stran davkoplačevalcev forum nestrpnežev. 

sramota, da sploh dopuščate takšno objavo. V vednost; to so tujci oz. delavci iz tujine.

nula nula - 25.11.2012 - 17:28

Veki, sem prepričan, da je Martin bliže resnici.

 

Pa še to: domnevam, da pridigaš iz varne oddaljenosti - dvomim, da si gradbinc in da zaposluješ in odlično plačuješ  delavce iz tujine (ali pa domače).

Tinka - 27.11.2012 - 13:41

Mi smo tudi gradbinci. Ker žal Slovenci niso zainteresirani za delo pri nas smo dejansko prisiljeni zaposlovati tujce. Da ne boste mislili, da je to kaj lažje. Stroški so dosti večji, saj moraš plačati delovno dovoljenje, dovoljenja bivanja, urediti stanovanja, plačevati podaljšanja teh bivanj vsake pol leta, itd. In seveda spoštovati še vse veljavne predpise za naše državljane. 

In ko kateremu več ni, se spakira in gre. Odvetnik ti pove, da ga lahko tožiš. Ampak seveda, on je zdaj tuji državljan in stvari niso več tako enostavne.

Smo imeli že veliko primerov, da jih enostavno ni bilo več. Žal je edini način izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi. Po ugotovljenem neopravičenem izostanku od dela se začne voditi postopek izredne odpovedi. Delavcu se pošlje poziv, da se zglasi in poda svoje razloge. Če se ne oglasi, oziroma če razlogi niso upravičeni se delovno razmerje prekine z dnem neopravičenega izostanka iz dela. Upoštevati je potrebno Zakon o davčnem postopku, paziti na vse roke, itd. Toplo priporočam, da se obrnete na odvetnika (pravnika), vsaj za prvič. Ena vaša napaka je dovolj, da je pravica na njegovi strani. V tem primeru pa mu boste plačali plačo za vse mesece do konca pogodbe.

In da ne bo pomote, enako velja tudi za slovenske državljane :)