krpan in druščina postani član

Naslov teme: Lastnik tujec

5750  20.11.2012 - 18:51h / Drugi davki in takse / Avtor: TUJEC / 59 / 1

Tujec odpre v Sloveniji d.o.o in je edini lastnik. Podjetje je DZ. Isti tujec ima v Franciji odprto podjetje. Francosko podjetje misli fakturitari SLO DZ provizijo za opravljene storitve (trženja). Ker gre za isto osebo (lastnik je v obeh podjetjih isti) je to kaj spornega? V Slo mi je jasno, da gre za povezani osebi in kaj to pomeni. Je velja tukaj isto? Malo me bega, ker je podjetje v tujini. Je imel kdo takšen primer, sama se namreč srečujem prvič. Kje bi dobila informacije glede obdavčetve tujcev?

Prosila bi, če mi lahko da kdo kakšen namig, saj je prvič srečujem s takšnim primerom, pa tudi "kilometrine" še nimam veliko. Hvala

Martin Krpan - 20.11.2012 - 20:07

O kakšen "tujcu" pa govorite :)?

 

FR davčni zavezanec je opravil storitev SI davčnemu zavezancu. Če gre za posredovanje znotraj Unije, je kraj opr.storitve v SLO (prvi odstavek 25. člena ZDDV-1), vi ste plačnik za DDV v Sloveniji. Če pa se posredniška storitev nanaša na transakcije izven EU, potem pa je kraj še vedno v SLO (glejte prejšnji stavek), vendar je transakcija oproščena plačila DDV, kot to določa 55. člen ZDDV-1 ... itd. itd.

 

Sporno je lahko samo, če ne boste mogli dokazati, da je storitev bila opravljena. Pa potrebno je upoštevati tržne cene, saj gre za povezane osebe na "relaciji" nerezident - rezident (glejte določila ZDDPO-2).

 

Za kaj več (če vam manjka kilometrine) absolutno priporočam članstvo na superdavkih - poglejte povezavo zgoraj nad "mojo" gorjačo :).

 

P.S. Če druga ne, pa vsaj oddajte vaš glas na povezavi http://www.davkoplacevalci.com/anketa/ali-bi-kot-davkoplacevalecdavkoplacevalka-podprli-stavko-javnega-sektorja-zaradi-napovedane-racionalizacije-javnega-sektorja-odpuscanja-zaposlenih-v-j