krpan in druščina postani član

Naslov teme: DDV KLAVZULA

5739  20.11.2012 - 12:25h / DDV / Avtor: A&B / 70 / 9

KAKPNO KLAVZULO NAPIŠEŠ NA RAČUN, ČE SI PRESEGEL PRAG, PA TI DAVČNA NE IZDA SI ŠTEVILKE?

davekaj - 20.11.2012 - 13:03

Če je stvar zamujanja s pošto s strani Dursa, predlagam da z izdajanjem računov počakate nekaj dni, da dobite odločbo. Če pa vam nočejo izdati SI številke, potem pa so težave v raju in ste v nekem postopku preverjanj. DDV klavzula pa ne vem če obstaja, za ta primer.

Martin Krpan - 20.11.2012 - 14:26

Najprej napišete z VELIKIMI črkami na DURS - PROSIM, PRI IZDAJI ODLOČBE NE PIŠITE Z VELIKIMI ČRKAMI, KER TO POMENI, DA "KRIČITE"! :)

 

Kot drugo, vi ste DOLŽNI ne glede na to, ali vam je ali vam ni DURS (še) izdal odločbe o identificiranosti za DDV in če ste pravilno priglasili pridobitev ID številke za DDV, obračunati DDV takoj - s prvo transakcijo, s katero presežete mejni znesek.

 

P.S. Smo že imeli podobne primere, v takšnih zadevah odigra svoje "ustezen psihološki nastop na DURS-u" :).

A&B - 20.11.2012 - 15:29

Martin Krpan hvala za opozorilo glede velikih črk. Kar se pa tiče DDV-ja pa ne razumem povsem. Če ti Durs ne želi izdati ID številke, ker ti ne zaupa, kako potem računaš DDV? Saj ne moreš oddajati DDV obračunov?

Prva Brina - 20.11.2012 - 16:23

"DURS ne želi izdati DDV številke, ker ti ne zaupa" tole je pa zelo nenavadno, DURS te mora vpisati v register DDV zavezancev po zakonu, če izpolnjuješ pogoje za obvezni vstop v DDV sistem. Če pa vi verjamete v to, da vam DURS ne zaupa, potem je morda pri vas nekaj zelo narobe in bo sledila preverba poslovanja v zelo kratkem času.

Če pa si je DURS samo po svoji stari navadi vzel malo več časa za pisanje odločbe ( vi pa ste priglasitev povsem korektno opravili) potem pa ubogajte Krpana tako glede izvedbe "ustreznega psihološkega nastopa na DURS-u" kakor tudi obračuna DDV.

LP

nula nula - 20.11.2012 - 16:46

Če se prav spomnim, imajo brdavsi za izdajo IDŠT na razpolago dooosti časa - menda lahko celo več kot mesec.(preverite v zakonu in pravilniku).

Martin Krpan - 20.11.2012 - 20:02

Naj vam namignem - DURS VAM MORA izdati ID številko za DDV, v kolikor izpolnjujete pogoje :). Postane pa zanimivo, ko uporabite .... hmmmm .... npr. besedico "sostorilstvo DURS-a pri davčni utaji, ker vam "nočejo" izdati ID številke za DDV.

 

Nad referenti so vedno šefi. Telefon v roke ...

 

P.S. Če ne obračunate DDV-ja, bi pa ga morali in ste vlogo za pridobitev ID številke korektno oddali, potem ste ... davčni utajevalec!

nula nula - 20.11.2012 - 22:24

130.čl. pravilnika o DDV: (4) Davčni organ izda identifikacijsko številko za DDV najpozneje do zadnjega dne meseca, ki sledi mesecu (naslednjega meseca po vložitvi) vložitve zahtevka za izdajo identifikacijske številke za DDV.

 

Torej, če je zahtevek vložen recimo 5. novembra, lahko durs odlaga izdajo DDV št do konca decembra!!!!

Skoraj dva meseca!!

 

Kdo je tisti tako skrbni varuh zakonitosti in pospeševalec davčnega reda, da je predpisal tak zmazek???

A&B - 21.11.2012 - 10:11

čisto resno, so nam ob vlogi za izdajo ID št. izdali sklep, kjer nam nalagajo, da moramo predložiti instrument zavarovanja v višini 15.000 eur. tega denarja nimamo, banke pa vsi vemo kako so trenutno radodarne.. seveda smo se pritožili in jih tudi vprašali na kak način naj delamo, če smo presegli prag vsopa v sistem DDV-ja pa ne dobimo ID številke. pravega odgovora nismo dobili.

kar se pa tiče pregleda knjig - ga že imamo - drugi teden. zato pa sprašujem o klavzuli na izdanem računu.

novinc - 21.11.2012 - 13:24

"nalagajo, da moramo predložiti instrument zavarovanja v višini 15.000 eur."

 

Na kakšno zakonsko podlago se pri tem sklicujejo?