krpan in druščina postani član

Naslov teme: VRAČILO PRESEŽKA DDV TRETJI OSEBI

5543  09.11.2012 - 12:48h / DDV / Avtor: KONTO / 73 / 3

Ali se je že kdo srečal s podobno temo?

Zavezanec za DDV je skupaj s predložitvijo DDV-O obrazca, v katerem je zahteval vračilo presežka DDV predložil tudi izjavo po 5. odstavku 97. člena Zakona o davčnem postopku, ki govori, da se presežek lahko vrne tudi osebi, ki jo zavezanec navede na izjavi.

Oseba, ki je bila navedena na izjavi DDV prsežka ni prejela, zato je zavezanec preveril način izplačila in ugotovil, da se je izplačilo izvršilo na njegov račun in na račun tretje osebe. Od Durs-a je zahteval, da zahteva od banke vračilo DDV in ga nakaže pravi osebi. Iz glavnega davčnega urada  ga je poklicala davčna delavka  in dala samo telefonsko obrazložitev, da da ne bodo preklicali svojih izvedenih plačil, ker je bila izjava prepozno oddana. Ko je stranka dokazala, da je bila izvaja oddana skupaj z DDV obrazcem  pravočasno, pa je bil naslednji argument ta, da izjava ni bila popolna (kar je res, saj ni bilo navedeno vse kar zahteva  5. odstavek 97. člena). Ali v tem primeru, če je ugotovil, da izjava ni bial popolna:

1. lahko izvede vračilo DDV v nasprotju z vojo zavezanca in

2. ali Durs  v tem primeru ni dolžan pozavati k dopolnitvi izjave oziroma vloge (pisano ali vsaj telefonsko).

Martin Krpan - 10.11.2012 - 11:25

Bom kar po domače povedal (pa ne mi zamerit) - edina logika tovrstnega ravnanja je (vsaj jaz tako menim), da "blokirano podjetje" na nek način poplača svoje upnike, bog ne daj - celo povezane osebe. Skladno z določili ostale zakonodaje, ki velja v RS, menim, da je takšno ravnanje celo kaznivo!

 

P.S. Če sem v zmoti, se naprej opravičujem, hkrati pa vam ne morem podati konkretnega odgovora, ker ne razpolagam z dokumentacijo.

KONTO - 11.11.2012 - 08:30

Hvala za odgovor. Situacija je res taka, da je podjetje blokirano (situacija je zelo zapletena). Razmišljam samo v tej smeri, da če izjava ni bila popolna, ker ni vsebovala dikcije, da ne smejo biti oškodovani upniki ali je lahko DURS  kar po avtomatizmu vrnil denar na poslovni račun zavezanca. Glede na to, da gre za presežek DDV, vračila sploh ne bi izvršil in bi podjetje ta presežek DDV koristilo v naslednjih obdobjih. Zavezancu so na banki predlagali, da naj samo pokliče na Durs in prosi, da Durs to plačilo zahteva nazaj in s tem bi se zadeva zaključila. Tega pa Durs ne želi.

nula nula - 11.11.2012 - 11:49

" da se je izplačilo izvršilo na njegov račun in na račun tretje osebe ?." 

 

Tole pa je malo čudno - kaj je ta tretja oseba?  Vaš upnik, ki vas je prijavil dursu, pa mu je durs poplačal z vašega presežka?

 

"Od Durs-a je zahteval, da zahteva od banke vračilo DDV in ga nakaže pravi osebi."

Po mojem to sploh ni izvedljivo - tudi če je bilo nakazilo nepravilno usmerjeno, ga lahko vrne samo prejemnik. (Ravno aktualno: baje je durs preveč prispevkov nakazal ZZZS, pa jih ne more kar sam potegniti nazaj, ampak bi jih moral vrniti ZZZS...)