krpan in druščina postani član

Naslov teme: Boniteta - službeni avto

5464  06.11.2012 - 12:57h / Dohodnina / Avtor: Mina / 140 / 4

Pozdravljeni

Dobila sem novo stranko in med pregledom dokumentacije ugotovila, da ima službeno vozilo, ki ga uporablja tudi v privatne namene. Poleg tega sem ugotovila, da družba zaračunava najemnino avtomobila direktorju, ki je hkrati tudi lastnik družbe. Bonitete niso obračunavali. Direktor plačuje gorivo sam.  Hmmm

Sem prestroga če sem mnenja, da boniteto je potrebno obračunavati, ker je to pač službeno vozilo in se za uporabo v privat namene plačuje boniteta? Ali sem mogoče kaj spregledala. Kaj ni tako, da plačilo najemnine oz uporabnine, samo zmanjša osnovo.

Hvala vam za delitev mnenja z menoj.

Lp Mina

2012 - 06.11.2012 - 14:18

Menim, da ni potrebno obračunavati bonitete, če družba lastniku družbe že zaračunava najemnino za avtomobil. Je pa res, da če je lastnik istočasno direktor, torej poslovodni organ, prejema verjetno tudi plačo oz. prihodke na podlagi pogodbe o poslovodenju in bi se mu po pravilih morala obračunavati boniteta mesečno pri obračunu poslovodenja. Tako so pač prihodki na podlagi poslovodenja večji, kot bi bili sicer, če bi se mu obračunala boniteta, po drugi strani pa se lahko v sorazmernem delu zmanjša izplačilo na njegov trr, ker se delno pokompenzira z najemom avtomobila. Osnova za boniteto pa je tako 1,5% NV vozila mesečno, ki se po letih znižuje za 15%, v petem letu za 10%, itd. Direktor si lahko plačuje gorivo sam, ustrezno temu je tudi boniteta mesečno manjša za 25% kot bi bila sicer, če bi gorivo plačevala družba.

Pozdrav.

Mina - 06.11.2012 - 15:19

Ja res je, lastnik je hkrati tudi direktor podjetja in je na poslovodni pogodbi. Ravno zaradi tega sem sklepala, da bi se morala obračunavati boniteta.

Plačevanje najemnine za ta službeni avto, se mi zdi davčno sporno. Zato pa sprašujem, če morda česa ne vem, ker kakor berem Zdoh ne vidim opcije, kjer bi plačevanje najemnine izključevalo obračunavanje bonitete.

Hvala za komentar :)

nula nula - 06.11.2012 - 20:17

Domnevam, da najemnina ni tržna - če bi bila, bi se direktorju bolj splačalo obračunavati boniteto.

Matjaž K - 07.11.2012 - 11:00

Vse je odvisno od razmerja med najemnino in ovrednoteno boniteto.

 

Plačila za boniteto zmanjšujejo njeno davčno osnovo, tj. treba je ugotoviti (jaz temu rečem) efektivno boniteto.

 

efektivna boniteta (tj. to, kar dejansko "leti" v obdvačitev oz. je prikazano na REK-1) =

 

ovrednotena boniteta (tj. 1,5% x Vnab  glede na leto uporabe + pribitki oz. odbitki za privatne kilometre oz. zagotavljanje goriva)

 

- (minus)

 

plačila (najmenina)

 

 

Primer: recimo da je ovrednotena boniteta za avto 500 enot, pri čemer delojemalec za uporabo avta plačuje najemnino 300 enot (V1) / 510 enot (V2).

 

Pri V1 boniteta obstaja, v obdavčitev leti 500 - 300 = 200

 

Tudi pri V2 boniteta obstaja (avto se uporbalja v privatne namene), vendar ker najemnina presega ovrednoteno boniteti, ni kaj za vključiti v obdvačitev (500 - 510 da namreč negativni znesek).