krpan in druščina postani član

Naslov teme: Potni stroški - računi v povezavi z DDV

5428  02.11.2012 - 12:02h / DDV / Avtor: renata / 83 / 1

Ukvarjamo se z prevozno dejavnostjo - avtovleka. Naše poti so tudi na Hrvaško, Bosno in v države EU. Za vsako pot naredimo potni nalog s katerim obračunamo dnevnice za šoferja. Priloga k potnem nalogu pa so tudi računi za cestnino, parkirnino, včasih gorivo, špediterske storitve. Računi za cestnino (lahko tudi drugi) ponavadi niso napisani na ime podjetja. Zanima me sledeče - ali so to res davčno nepriznani stroški, ker računi nimajo vseh podatkov verodostojne knjigovodske listine po SRS? Zanima me, kaj je z DDV v teh računih - (lahko bi ga zahtevali nazaj iz evropskih držav oziroma iz držav s katerimi je podpisana vzajemnost), ker ga ne zahtevamo, je to davčno nepriznan strošek? Lepo prosim, če ima kdo izkušnje z prevozniki, če mi lahko pove, kako se tega lotevajo pri njih? Kaj in kako obračunate pri potnih nalogih kot davčno priznan strošek, kako ravnate v povezavi z DDV.

Hvala za odgovore in mnenja in izkušnje iz prakse!

mici - 03.11.2012 - 13:24

Taki računi so davčno priznani kot priloga pri potnem nalogu. Za cestnino, gorivo, parkirnino težko zahtevaš, da ti jh v tujini izstavijo na firmo. Za špediterske račune pa poskusite, da vam izstavijo na firmo. 

DDV od takih računov ne morete zahtevati nazaj, če niso naslovljeni na firmo . Ob izstavitvi računov bi morali predložiti VAT številko za ddv. 

Od računov, ki so priloga potnim nalogom upoštevam morebiti zaračunan ddv kot davčno priznani strošek.