krpan in druščina postani član

Naslov teme: nakup nepremičnine

5372  27.10.2012 - 13:59h / Drugi davki in takse / Avtor: zarja / 416 / 4

Kupilu bomo starejši (več kot 2 leti od prve uporabe) poslovni prostor.

 

1) Če kupimo poslovni prostor od fizične osebe, ki ni zavezanec za DDV. Prodajalec mora v tem primeru plačati 2% DPN. Z vidika kupca (zasebnika, zavezanca za DDV) ta nakup nima povezave z DDV evidencami. Od nakupa se ne plačuje DDV-ja, niti ni oproščen promet in nakup tudi ni zaveden v DDV-O obrazcu (polje 34).

 

2) Če kupimo poslovni prostor od fizične osebe z dejavnostjo (zasebnik, zavezanec za DDV), prodajalcu ni potrebno plačati 2% DPN, z vidika DDV-ja pa je transakcija oproščena plačila DDV-ja (razen če se kupec in prodajalec ne dogovorita in podpišeta izjavo). Kot kupec transakcijo zavedemo v DDV-o obrazec v polji 33 in 34.

 

 

Ali razmišljam pravilno?

Ima kakšen vpliv če nepremičino prodaja fizična oseba (primer 1) , nepremičnino sicer prodaja privat, je pa sicer tudi zasebnik z identifikacijo za DDV (torej opravlja dejavnost)?

 

Upam, da sem zadevo opisala razumljivo, zahvaljujem pa se vam za nasvet.

Martin Krpan - 28.10.2012 - 09:26

Tako pod 1 kot tudi pod 2 = DPN!!!

 

Opcija pod 2 - če kupec in prodajalec izpolnjujeta pogoje skladno z določili 45. člena ZDDV-1, je lahko prodaja tudi obdavčena z DDV ... - več o tem tudi na  http://www.superdavki.com

Če ima s.p. nepremičnino v svojih poslovnih knjigah, jo seveda prodaja on!

 

 

zarja - 28.10.2012 - 10:00

Transakcije z nepremičninami niso vsakdanje in mi pri tem manjka znanja.

 

Vsekakor če ima prodajalec poslovne prostore v svojih poslovnih knjigah, poslovni prostor prodaja kot DDV zavezanec, drugače kot fizična oseba.

 

Martin Krpan, če vas pravilno razumem:

 

Možnost 1)

Kupujemo od fizične osebe, kot fizična oseba ni zavezanec za DDV.

Prodajalec plača 2% DPN. Nakup poslovnega prostora ni stvar DDV-ja z nikakršnega stališča in kupec te transakcije ne zavede v DDV evidence.

 

Možnost 2)

Kupujemo od zasebnika, zavezanca za DDV.V obeh primerih prodajalec plača 2% DPN.

   - oproščen promet: kupec transakcijo zavede v DDV-o obrazec v polji 33 in 34.

   - Če oba izpolnjujeta pogoje iz 45. člena ZDDV-1 in oddata skupno izjavo. Kupec transakcijo zavede v DDV-o obrazec v polja 31, 34 in 41.

 

 

Poslovni prostor se bo opravljal kot pisarniški prostor za opravljanje obdavčljive dejavnosti. Kakšne pa so prednosti/slabosti (Z vidika kupca) če je transakcija oproščena plačila DDV-ja ali če se poda skupna izjava in se obračuna DDV? Z vidika prodajalca zaradi deležev pri odbitnem deležu, kaj pa pri kupcu?

 

 

Martin Krpan - 28.10.2012 - 11:46

Predolgo za razlagat, predaval že na mnogih seminarjih, najdete tudi opisano v naših gradivih iz izobraževanj, knjigi DDV poznavalec itd. - skratka, malo se bo potrebno potruditi tudi z vaše strani za pridobivanje znanja :) - banner desno ali pa povezave zgoraj nad Kobilico ...

 

P.S. Pod 2 gre pri vas v obrazec DDV-O, tako npr. kot račun od zavarovalnice za zavarovalniške storitve, dodatno pa prikažete znesek še v polju za nepremičnine ...

zarja - 28.10.2012 - 17:07

Martin Krpan najlepša hvam hvala za vaše informacije. Vsekakor bom preverila tudi druga vaša pojasnila na to temo.