krpan in druščina postani član

Naslov teme: ali moram oddati DDVO, če imam samo posebno ddv št. in nisem imel nobenih dobav?

5291  23.10.2012 - 09:59h / DDV / Avtor: Tine / 289 / 7

pred dvema mesecema sem reg. firmo. Dal sem zahtevo za pridobitev samo posebne davčne št. ( na davčni so mi rekli , da sem mali dav. zavezanaec oz.nezavezanec v SLO )  ker bom delal samo z tujino. Kdaj moram oddati prvi ddv-o obrazec, če nisem imel še nobene dobave, storitve v EU IN imam samo reg. firmo in dva prejeta računa : notar in 1x nabava računalnika ter 3 bančne izpiske ?

 

( računovodstvo si še iščem  - ga bom zrihtal,  ko bo firma začela delat)-- zato na začetu  prosim VAS za kak komentar,odgovor. Hvala . tine

ikra - 23.10.2012 - 10:05

oddate prazen obrazec

Martin Krpan - 23.10.2012 - 10:12

Ali lahko mogoče dodatno pojasnite, kaj je to "POSEBNA" ddv številka :) oziroma s čim sploh "razpolagate"?

 

Glede na vaše podatke - niste prejeli nobenih transakcij iz EU in niste opravili nobene transakcije v EU ter "Prometa" sploh nimate, me pa res zanima tale vaša "POSEBNA" DDV številka!

Tine - 23.10.2012 - 14:40

predno opravim posel v  EU , kar bo prihodnji mesec : (pozanimal sem se in gre za storitev po 25/1 člen )  tujemu dav. zavezancu se moram reg. z obrazcem DDV- P2, zaporedna 19.  Rekli so mi , da tako dobim "posebno" id št. ker sem v sistemu slo še vedno mali dav. zavezanec.

 

a ker v mesecu ko sem sem reg . podjetje in v mesecu , ko pridobivam to št. storitev še ni bila opravljena do konca in tako nezaračunana . me zanima če moram za ta mesec oz. pretekli mesec  oddati ddv o, glede na to , da sem imel tudi  dva - tri  prejete račune od slov. pravnih oseb, od katerih si ddv-ja ne bom - ne smem odbiti.

 

Martin Krpan - 23.10.2012 - 19:02

Ok, to je potem "logično". Ne dobite nobene posebne ID številke za namene DDV :), temveč takšno, kot vsi ostali SI zavezanci. Res pa je, da z njo ravnate kot tako imenovani "atipični" davčni zavezanci - uporabljate jo samo za navedene opisane transakcije oz. tudi za transakcije, kadar vi prejmete transakcije od drugih DZ iz drugih držav članic (kraj opr.storitve se opredeli na podlagi prvega odstavka 25. člena ZDDV-1).

 

Glede odgovora, ali ste dolžni predložiti obračun ali ne, so vam odgovorili že ostali. In da- pravice do odbitka DDV nimate.

 

Priporočilo - presodite, ali se vam izplača vstopiti v sistem DDV (prostovoljni vstop) ali pa v bodoče, če ne boste presegli mejnega zneska (predvidoma 50.000 EUR prihodnje leto) zadevo uredite na način, da ste vi "normalni mali davčni zavezanec", transakcijo zaračunate "pravemu SI", ta pa naprej davčnemu zavezancu v EU.

sara - 23.10.2012 - 18:53

Imeli smo podoben primer. Da, oddate prazen DDV-O.

Tine - 24.10.2012 - 08:20

Vsem  hvala za komentar .

 

a priznam tistega zadnjega ostavka Martina Krpana ne  razumem najbolje

1. priporočilo - prostovolji vstop : ( velika večina znancev, recimo jim podjetnikov pravi da se ne splača postovoljni vstop - zaradi obveze 60ih mesecev ).

2. naziva : " normalni mali davčni zavezanec " Ugibam , po tem ko sem hitro prebral mal komentarjev na forumu : to je  prostovoljni davčni zavezanec, ki ni ni dosegel prometa letos 25 000 € oz. 50 000 € drugo leto.

3. kako bi zaračunal storitev, ki je opravljena tujcu iz eu  in naročena s strani tega tujca , pravemu SI . Pravi Si , si predstavljam , da je to SLO davčni zavezanec. ?

 

najbrž mi par stvari ni poznanih . A vsaka dodatna inoformacija  mi bo očitno prišla  prav.

Martin Krpan - 24.10.2012 - 17:53

Če boste "konstantno" dosegali prihodke iz naslova storitev, opravljenim DZ v druge države članice, pa čeprav boste ostali pod "pragom" za vstop v sistem DDV, boste vedno oddajali obračune DDV-O (prazne ali izpolnjene), pri čemer pa ne boste imeli nobenih "koristi" - berite - pravice do odbitka DDV. Torej - je "logičen" prostovoljni vstop v sistem DDV.

 

Če pa bodo navedene storitve prej izjema kot pravilo, pa v bodoče tovrstno storitev zaračunanjte SI (prav ste razumeli :)), SI pa ga naprej zaračuna storitev DZ v drugo državo članico - v tem primeru pa ne boste postali "atipični" davčni zavezanec in se izognete vsej DDV administraciji.