krpan in druščina postani član

Naslov teme: Stroški vlaganja v tujo nepremičnino

5254  21.10.2012 - 19:12h / DDPO / Avtor: Ernest / 66 / 0

Sem s.p.in imam od d.o.o. v najemu poslovni prostor (hala) za 3 leta z možnostjo podaljšanja. Prostor sem moral na lastne stroške preurediti v uporabno delavnico (tako imamo sklenjeno v pogodbi). Za stroške vlaganja v njihovo OS mi bodo krili polovico stroškov električne energije. Plačujem jim tudi simbolično mesečno najemnino. Kam knjižiti stroške vlaganja (predelne stene, tla,...) in kako pravilno izvesti pokritje polovice stroškov el.energije?

Je mogoče pravilno: stroške vlaganja na 001 (ddv bi si odbijal), amortizacijo v višini am.stopnje 10% bi knjižil razmejeni stroški kto 190/008, račun za električno enegijo bi knjižil pol na stroške 402/ in pol na 190. Konto 190 bi se tako zapiral. Ostane še vprašanja razlike v + in -. Kako to razliko razknjižiti in kdaj (razliko zaračunati ali vrniti,....? ob koncu najemne pogodbe, ob koncu vsakega leta,...?)?

Račun za porabljeno el.energijo mi bo  poslal najemodajalec in zna se zgoditi, da mi ga bo poslal samo za polovico (še ne vedo kaj bi mi zaračunali).

 

Upam, da je še kakšna drugačna (lažja) možnost. Prosim za pomoč in nasvete, ker že nekaj dni iščem rešitev in nekaj oprijemljivega žal ne najdem. Hvala!