krpan in druščina postani član

Naslov teme: Dobro in slabo o predlogu sprememb ZDoh

5252  20.10.2012 - 22:53h / Dohodnina / Avtor: Jape / 133 / 7

Vlada predlaga obsežne spremembe ZDoh. Nekatere so dobre - druge katastrofalne. Med slednje zagotova spada obdavčitev najemnin. Ob uvedbi cedularne 20 % obdavčitve je katastrofa zmanjšanje normiranih stroškov iz 40 na 10 %. To bo silno podražilo najemnine - in s tem stroške podjetij v najetih prostorih in revežev v najetih stanovanjih. Po vašem MF sploh ve, kaj dela? Govorijo o razbremenitvah in poenostavitvah za podjetnike - na drugi strani pa počijo tako dodatno obdavčitev???!!! 

čiča - 21.10.2012 - 08:17

In povečalo delež tistih, ki bodo stanovanja oddajali na črno.

Še en udarec za tiste, ki so že dosedaj izgubili največ. Najprej službo in ker so izgubili službo so oddali stanovanje, kupljeno na kredit seveda ter se preselili nazaj k staršem. Ob 40%-no priznanim stroškom in progresivno obdavčeni najemnini (ker niso imeli ostalih dohodkov je bila stopnja najnižja) so s prejeto najemnino lahko vsaj pokrivali obrok kredita - zdaj pa tudi to ne bo več šlo. Ker - glede na situacijo na trgu (večja ponudba od povpraševanja) se cene zagotovo ne bodo mogle dvignit toliko, da bi pokrile razlike zaradi te spremembe ZDoh. Da je sprememba pisana na kožo tistim iz najvišje dohodninske lestvice, ni potrebno povdarjati.

 

Martin Krpan - 21.10.2012 - 09:49

Jape, to, o čemer pišete - drži in ne drži :) - odvisno iz katerega zornega kota gledate. Če nekdo oddaja premoženje - nepremičnine v najem in ima tudi druge vire dohodkov, ki se vštevajo v dohodninsko napoved, je sedaj BOLJ obdavčen (če je seveda prišel že z ostalimi dohodki v najvišji dohodninski razred), kot bo po novi predlagani spremembi :).

 

Ker pa je v Sloveniji precej tudi takšnih "revežev" (poznam kar nekaj zadetkov, ki oddaja več stanovanj v najem - o tem, ali prijavljajo te dohodke v "pravi" vrednosti in ali jih sploh prijavljajo, ne bi komentiral), ki so brezposelni (borza - dodatki itd.), hkrati pa oddajajo nepremičnine v najem ALI imajo minimalne ostale dohodke, v najem pa oddajajo nepremičnine vredne več 10.000 (tudi 100.000) eur, bodo seveda ti "po novem" plačali nekaj več dohodnine.

 

Osebno gledam na navedeno zadevo predvsem z zornega kota, da bo (vsaj tako upam) na ta način pobrane več dohodnine predvsem pri oddaji nepremičnin na črno - cedularna obdavčitev bi naj zagotavljala večjo preglednost (bi naj ... da ne bo pomote).

Janez Novak - 21.10.2012 - 11:04

Obdavčitev najemnin je bil že ves čas neka izjema, saj so bile obdavčene tako, kot da gre za dohodke iz dela, ne pa za dohodke iz kapitala. Gre pa definitivno za dohodek iz kapitala. In vsi ostali dohodki iz kapitala so bili obdavčeni cedularno z 20%.

V osnovi gre za premoženje, ki ga nekdo ne potrebuje, pa ga zato oddaja in z njim tako služi. Enako kot z vsemi drugimi vrstami kapitala.

Pri vrednostnih papirjih so normirani stroški 2 x 1%, kar je za (posle v Sloveniji) čisto OK, pri najemninah pa naj bi bili ti zdaj 10%, o čemer bi bilo smiselno razmišljat, če je ustrezno. Teh 10% bi namreč moralo kriti vse lastnikove stroške v zvezi z ohranjanjem vrenosti nepremičnine (investicijsko vzdrževanje, morebitni rezervni sklad).

Po mojem mnenju je torej sprememba obdavčitve najemnin sistemsko gledano korak v pravo smer.

Še boljši bi pa bil, če bi skupaj zložili tri baze podatkov - od vseh nepremičnin (GURS), od lastnikov nepremičnin (ZK), od prijavljenih bivališč (UE) ter od prijavljenih najemnin (DURS), ter bi tako izbrskali ven vse tiste, ki oddajajo nepremičnine na črno, ter jih kaznovali in obdavčili.

cah - 21.10.2012 - 11:38

Pri tem pa seveda ne gre pozabiti, da lahko najemodajalci uveljavljajo tudi dejanske stroške, kolikor ti presegajo priznanih 10% normiranih stroškov.

Janez Novak - 21.10.2012 - 11:59

Tudi po novem?

Če je tako, potem izgleda OK. Kadar imaš investicije je davčna osnova nula, sicer pa normiranih 10%.

cah - 21.10.2012 - 12:28

tako je razbrati iz 15. člena predloga sprememb-res pa je, da je "vmes" besedica LAHKO:

15. člen

V prvem odstavku 77. člena se število »40« nadomesti s številom »10«.

V drugem odstavku se na koncu doda nov stavek, ki se glasi: »Minister, pristojen za

finance, lahko podrobneje določi dejanske stroške vzdrževanja za namene tega

člena.«.

cah - 21.10.2012 - 13:06

Pa še predlog zakona o davčnem postopku:

»329.a člen (uveljavljanje dejanskih stroškov od dohodka iz oddajanja premoženja v najem) (1) V primeru iz 1. točke prvega odstavka 325. člena tega zakona lahko davčni zavezanec uveljavlja dejanske stroške od dohodka iz oddajanja premoženja v najem v skladu z zakonom, ki ureja dohodnino, s pisnim zahtevkom, ki ga predpiše minister, pristojen za finance. Zahtevek mora vložiti do 15. januarja tekočega leta za preteklo leto pri davčnem organu. (2) V primeru iz 2. točke prvega odstavka 325. člena tega zakona lahko davčni zavezanec uveljavlja dejanske stroške od dohodka iz oddajanja premoženja v najem v skladu z zakonom, ki ureja dohodnino, v napovedi iz petega odstavka 325. člena tega zakona.«.