krpan in druščina postani član

Naslov teme: odpis terjatev

5247  19.10.2012 - 23:02h / DDPO / Avtor: beta / 71 / 1

sem v dilemi glede odpisa terjatev do kupcev tako iz davčnega vidika kot iz DDV in sicer:

1..kupca smo dali v izvržbo že pred dvemi leti; kljub pravnomočni izvržbi nismo dobili niti eura; d.o.o. je zaprla vse TRRje (kako je to sploh možno! ), na naslovu kjer je sedež firme, ni ničesar, kakor je razvidno, firma sploh ne posluje; stroški odvetnika, rubež je nesmiseln, ker premoženja po zadnji objavljeni bilanci je nič; ali lahko popravimo DDV in imamo davčno priznan odhodek iz naslova odpisa te terjatve?

2. kupec d.o.o. je zaprl d.o.o. po hitrem postopku; praviloma bi ga lahko tožili in poizkusili izterjati terjatve iz osebnega premoženja; kakor pa je vsem poznano, lastniki družb običajno nimajo premoženja in ni moč ne rubiti niti semu "obesiti na plačo" :(
imenovanega kupca smo večkrat opominjali, pa ni bilo nobenega efekta; v kolikor to terjatev odpišemo ali je davčno priznan odhodek ali ne? ali pa je bolj "gospodarno", da plačujemo odvetnika in rubežnika, da na koncu dobimo nekaj eurov? kaj tudi z DDVjem v tem primeru ?

 

glede na to, da je to vsakodnevna tema, želodec me boli od neplačnikov  in ni mi jasno kako smo lahko taki "srečneži", da mi vse poravnamo, drugi se pa tako na lep eleganten način izognejo plačilom in jim čisto nič ne moreš; žre me to, ker ne znam biti sama taka .... pa bi imela lep kupček v svojem žepu :(

Klepetalka - 20.10.2012 - 08:27

Na vašem mestu bi pod:

 

1. priložila vsa dokazila, ki se nanašajo na to, da firma sploh ne posluje več in potem v sklepu o odpisu terjatev zapisala vse ugotovitve z argumentirano obrazložitvijo "gospodarnosti" vaše odločitve. Glede popravka DDV pa sem v dilemi.

2. ravnala kot v prvem primeru, prav tako priložila vsa dokazila o zaprtju d.o.o.

Lp.