krpan in druščina postani član

Naslov teme: Odgovornost rač. servisa

5107  12.10.2012 - 08:39h / Ostalo / Avtor: mara / 63 / 8

Zanima me, kakšno odgovornost nosi rač.servis pri odpisu gotovine. Podjetje je ugotovilo velik manjko v blagajni. A je dovolj zapisnik - sklep inventurne komisije? Rač. servis je dolžan uskladiti stanje z inventurnim. A je dovolj, da se te odhodke da med davčno nepriznane? Kako se zavarovati, ker so zneski res veliki?

vprašaj - 12.10.2012 - 08:59

Ali ni pri  velikem manjku v blagajni sum kaznivega dejanja ali vsaj (če ima blagajno čez oz. dostop lastnik)  poraba sredstev v privat namene??

 

Menda ne bo dovolj samo davčno nepriznan strošek?

Klepetalka - 12.10.2012 - 09:47

Strinjam se z vprašajem. Najmanj, kar je, je potrebno sestaviti zapisnik, kjer morajo biti točno navedene okoliščine, ki so pripeljale do takega stanja, sam popis stanja in absolutno, kdo so osebe, ki so odgovorne za takšno stanje ter seveda ustrezne sankcije za odgovorne. Če gre za porabo sredstev v privat namene, se mora določit vrsta porabe ( posojilo lastniku, ustrezno obrestovano; izplačilo drugih doh., odtegljaji od teh doh., itd.)

Lp,

 

martina - 12.10.2012 - 11:20

A ti pomisleki zadevajo podjetje, ne pa računovodski servis. Njegova odgovornost se konča pri opozorilu vodstvu podjetja. Če hočete večjo gotovost: naj se podpišejo na vaš izvod opozoril, preden zaključite z letnimi poročili.

mara - 12.10.2012 - 20:55

Mislite, da je pisno opozorilo dovolj? Da bi se podpisali, je pa težko pričakovati. 

martina - 13.10.2012 - 13:38

Vi vsekakor ne morete biti odgovorni za primanjkljaj. Popis sredstev ob koncu leta mora biti podpisan od članov popisne komisije oz. oseb, ki so zadolžene za popis. Vodstvo mora te listine dobiti na vpogled. Vi ste zadolženi za to, da se računovodski izkazi ujemajo z dejstvi.

Jaz bi jim poslala ugotovitve, povezane s poslovanjem, s priporočeno pošto. Ampak še enkrat: nekaj je vaša dobra praksa, drugo pa odgovornost: odgovorni ste za pravilnost poročanja.

p.s.: nekaj drugega je, če vodstvo od vas zahteva kaj nezakonitega

ČRNA - 14.10.2012 - 19:37

Nikakor tega ne poknjižite med davčno nepritzanne odhodke, potem ste pomagali pri utaji, kaj ne? Saj direktor ni sestavil izkazov temveč vi.... To, da se vam je podpisal na list kako naj naredite ni dovolj....

p.š. - 14.10.2012 - 23:36

Se strinjam s Črno ... davčno nepriznani odhodki niso vedno ustrezna rešitev... morali bi raziskati vzroke za manjko, obremeniti odgovorno osebo ( evidentirati dano posojilo, obračunati obresti,  vkolikor je šlo za privatno rabo, itd... - tako je svetovala že klepetalka ).

lp

Meta - 15.10.2012 - 14:00

Mogoče je šlo za prikrito izplačilo plač - večjih ali dobička ali.....marsikaj je lahko bilo, kar zapade še pod druge vrste obdavčitev in mogoče celo plačilo prispevkov....tudi to smo že doživeli. Plače si ni izplačal, v blagajno pa je dolgoval velike zneske...