krpan in druščina postani član

Naslov teme: odpoved

5078  10.10.2012 - 14:12h / Ostalo / Avtor: žalostna / 87 / 7

Potrebujem vaš nasvet kaj naj naredim, ker sem že čisto obupana. Trenutno sem še zaposlena na delovnem mestu računovodje, vendar me v službi "silijo" naj sporazumno odpovem pogodbo o zaposlitvi ter delam zanje kot s.p.. Saj so res težki časi in res nam je upadel promet, ampak jaz sem delala z dušo in srcem, sedaj pa me obravnavajo kot zadnjo smet. Strošek računovodstva je naenkrat postal nujno zlo, pozabljajo pa da so vedno dobili vse podatke servirane na pladnju.

Da bi preživela kot s.p. bi potrebovala še kakšno stranko. Servisov je na tone in vse moje znanje ni nič vredno če nimam strank. Po drugi strani pa me je strah, da če odklonim mi bodo že kako dali odpoved in najeli kakšen drug servis. Služ pa tudi ni. 

Prosim vas za nasvet kaj naj naredim, ali je mogoče že kdo bil v podobni situaciji.

maj - 10.10.2012 - 14:31

Zdravo,

težki časi in težka situacija. Pa vendar, če se zmeniš za neko pametno ceno preko s.p.-ja verjetno tudi ni slabo, pa potem sčasoma še kej najdeš pa se spelje mogoče boljše kot je sedaj.... No najprej moraš seveda premisliti zakaj če sploh sporazumno sama odpoveš pogodbo...Verjetno pa tudi imaš znanja s področja delovanja te firme kar je tudi en lep argument seveda ob pametnih ljudeh (kar pa dvomim da so...) Glavo pokonci in naprej.

kamenček - 11.10.2012 - 06:17

Če odpoveš službo sama, odpade tudi odpravnina, ki ti jo morajo dati in prijava na zavod. Pusti naj te oni dajo ven. Odprtje s.p.-ja je zadnja možnost, zato še počakaj.

Kroglica - 11.10.2012 - 07:29

Se kar strinjam s "kamenčkom" - odpoved s strani delavca ima zanj precej neugodnih posledic,

tako da se nikar ne odločite prehitro za to.  Ste lahko 100%, da bodo najeli vas, če se registrirate

kot s.p., so vam ponudili (pred)pogodbo? 

Sicer pa kot računovodja vidite vsak račun oz. strošek, tako da lahko argumentirano trdite, 

da se da (verjetno) kje drugje tudi privarčevati.

 

rozica - 11.10.2012 - 08:25

če so se odločili, da bodo imeli računovodstvo po pogodbi potem bodo tako slej ko prej tudi naredili.

Moj predlog za vašo rešitev: ko ste zaposloeni lahko odprete s.p. kot dopolnilno dejavnost, sklenete danes pogodbo s pričetkom čez 2 ali 3 mesece. Naj vam dajo redno odpoved iz poslovnih razlogov in vi dobite odpravdnino ter se prijavite na zavod za zaposlovanje. Tukaj preverite ker se kar spreminja (pokličite) če še dobite sredstva za samozaposlitev in kaj je pogoj  in če lahko imate odprt s.p. kot dopolnilno dejavnost (strah me je da ne, ko vam preneha delovno razmerje se avtomatsko preooblikuje v redni s.p.) V vsakem primeru pa prej sklenite pogodbo s podjetjem, da boste vodili računovodstvo preko s.p. z začetkom v naprej. V pogodbo si morate zapisat, da boste vodili na njihovih programih in prostorih in da vam nudijo vse potrebno za opravljanje dela. Ceno pa si poglejte vaš letni karton /12

Začet je treba pa gre.

milamoja - 11.10.2012 - 08:37

Na žalost poznam kar nekaj takih, prekinjeno delovno razmerje in delo preko s.p.-ja. Problem se pojavi, ker nekdanji delodajalec in sedanji poslovni partner pričakuje, da boš še vedno delal kot redno zaposlen, kar pomeni polni delovni čas, nadure, vedno na razpolago, seveda pa brez vseh pravic, ki jih redno zaposleni imajo....in pod takimi pogoji izredno težko delaš še za kakšno drugo stranko.

davekaj - 11.10.2012 - 08:48

če boste sklepali pogodbo s podjetjem, naj vam jo dajo za daljši čas z definiranim odpovednim rokom vsaj 6 mesecev, da se vam ne bo zgodilo, da vam bodo po dveh mesecih pogodbo prekinili.

Klepetalka - 11.10.2012 - 11:45

Meni se je zgodilo nekaj podobnega. Dogovorili smo se za sodelovanje na podlagi podjetje - s.p. Potem pa so si gospodje premislili. Če ne bi poznala dobrih ljudi, bi lahko na podlagi prevare ostala brez osnovnega vira za preživetje sebe in družine. In to kljub znanju in izkušnjam na tem področju. Zato popolnoma razumem vaš strah. Tako kot mnogi vam svetujem, da se ustrezno zavarujete s čim ustreznejšo pogodbo o poslovnem sodelovanju s čim daljšim odpovednim rokom. Žal tudi jaz menim, da če že imajo namen, da vas bodo odpustili iz rednega delovnega razmerja, nimate prav nobene možnosti,da ostanete. Je, vedno je, samo ta gre preko tožb, to pa je za vas enako kot nič.

Lp.