krpan in druščina postani član

Naslov teme: MOJSTERSKI IZPIT-na pomoč

5047  09.10.2012 - 09:23h / Ostalo / Avtor: jazz / 122 / 8

Imam en zoprn primer. Dolgoletni prijatelj-avtomehanik, je bil primoran zapustiti dojgoletno službo in je šel odpret svoj s.p.

Vse je uredil na obrtni zbornici.Vem točki in že veselo servisira avtomobile, nakar dobi prav iz iste zbornice Poziv, da mora urediti Mojstrski izpit za mehanika. Tu pa se vse zaplete.

Ker nima 5.stopnje izobrazbe, bo moral za 2.leti v večerno šolo, da si pridobi 5.stopnjo, medtem pa ne sme opravljati posla.

Seveda, jaz niti pomislil nisem, da nima 5.stopnje, ker je čisto gladko odprl s.p. kaj ne bi morali že tam preveriti izobrazbo??

Ali obstaja kakšen bolj mehak način, da se izognemo tej 2 letni pavzi, ker človek mora od nečesa živeti.

Pa še to mu je rekla na zbornici, potem, ko se je že vse zapletlo, da naj raje odpre d.o.o., ker tam pa ne rabi imeti ustrezne izobrazbe za isti posel in ga lahko dela vsak!!??

 

Prosim Vas za kakšen dober nasvet, da ostanemo na s.p. in lahko dela svoj posel.

 

lp

jezt - 09.10.2012 - 10:06

Pa se ni sam prej nič pozanimal, prebral zakone, povprašal...ker takih je danes malo morje. Ima ustrezno delavnico? Ker Ajpes ali vem točka ne more biti krivec, če bo inšpektor ugotovil, da nima ustreznega prostora.

Se je pozanimal o izjavi o varnosti, pa o vpisu v davčni register, pa zdr. pregledu. Naši zakoni so tako napisani, da se mora sam pozanimat, kaj rabi.

jazz - 09.10.2012 - 10:20

Še lansko jesen je njegov prijatelj, tudi sošolec, odprel s.p. in ni imel nobenih težav.Očitno se je vmes marsikaj spremenilo.

 

Med tem že posluje tri mesece, opravil zdravniškega, oceno tveganja.., registrirano ima pomoč na terenu, med tem pa si rihta delavnico, sedaj pa se mu je vse sesulo.

Ali obstaja kakšna šifra, da bi vsaj tiste dve leti, dokler ne opravi šolanja, lahko živel od posla, ali je še kakšen drug by pass?

 

lp

suzy - 09.10.2012 - 11:28

Lahko zaposli delavca, ki ima potrebno izobrazbo (srednješolska poklicna izobrazba ustrezne smeri ali mojster avtomehanik,...) za najmanj 2 uri na dan. To je dovolj za pridobitev obrtnega dovoljenja. Potem pa naj gre čimprej opravljat mojsterski izpit. To je najkrajša pot za pridobitev prave izobrazbe. Mi smo tako rešili ta problem. Tudi če odpre d.o.o. so določeni pogoji. Eden od lastnikov d.o.o. mora imeti predpisano izobrazbo ali pa zaposliti delavca s predpisano izobrazbo.

jazz - 09.10.2012 - 11:50

Kaj pa kakšna kooperacijska pogodba z drugim s.p.-jem, ki ima in opravlja podobno dejavnost?

mici - 09.10.2012 - 12:06

Gospa suzy, ali je potrebno zaposliti delavca z ustrezno izobrazbo za 2 uri na dan za NEDOLOČEN ČAS, ali je dovolj za nekaj mesecev?

suzy - 09.10.2012 - 19:36

Lahko tudi za določen čas. Pazite na pogoje o izobrazbi. Ne spomnim se več ali so napisani v pravilniku o pridobitvi obrtnega dovoljenja ali v obrtnem zakonu. Na podlagi pogodbe o zaposlitvi ali pa s kopijo obrazca M1 in spričevala o ustrezni izobrazbi potem na območni obrtni zbornici zaprosite za izdajo obrtnega dovoljenja, ki se bo glasilo na zaposlenega delavca.

m - 10.10.2012 - 15:27

1. zaposliš lahko za eno uro na teden

2. če dobi od prejšnjega dlodajalca potrdilo, da je bil tam zaposlen kot poslovodna oseba najmanj 5 let, potem lahko uveljavlja pogoje po 9. členu zakona 2. odstavek 2 ali 3 alineja

suzy - 11.10.2012 - 07:29

1. Pred približno enim letom ni bilo tako. Je pa res, da mi je za podatek 2uri na dan povedala gospa iz OZS in to šele, ko sem malo "povzdignila glas". Prej je bilo vse misija nemogoče. Nikjer pa med takratnim prebiranjem zakonov in pravilnikov nisem tega podatka zasledila.

 

2. Naš zaposleni avtomehanik, pa čeprav bi s pogodbo o zaposlitvi dokazovali, da je že 10 let vodja delavnice, tudi ni izpolnjeval pogojev za pridobitev obrtnega dovoljenja. Po razlagi te iste gospe, je poslovodna oseba nekaj drugega. Nisem se pa v to poglabljala, ker nam je bil tudi cilj, da novi s.p. sam čimprej pridobi pogoje za obrtno dovoljenje. Mojsterski izpit smo tako pridobili v šestih mesecih (tudi tu smo malo povzdignili glas) in so potem na OZS razpisali dodatni junijski rok.

 

Skratka najbolje je, da preverite na OZS, kakšni so pogoji sedaj.