krpan in druščina postani član

Naslov teme: Kadrovska štipendija

4855  27.09.2012 - 10:02h / Drugi davki in takse / Avtor: Pia / 132 / 7

Podjetje bi dalo kadrovsko štipendijo dijaku. Kakšen je postopek? Ali je treba kam dati kakšen razpis, javno objaviti, ali kako to poteka? Seveda se v podjetju že ve, da bo ta štipendija namenjena lastnikovemu sinu, pa kjub temu želimo zadevo speljati regularno.

Klepetalka - 27.09.2012 - 11:33

Da se boste izognili nevšečnostim z Dursom, je potrebno pri dodeljevanju štipendij lastnikovemu otroku paziti na:

- izobraževati se mora na smeri, kjer družba opravlja dejavnost ali pa jo v doglednem času, najkasneje po koncu študija tudi bo in bodo v tej smeri izražene potrebe po kadru takšnega profila;

- višina štipendije mora biti usklajena z višino minimalne plače, pri čemer je "zdravo", da le-ta ostaja v okvirih s primerljivimi štipendijami posameznih institucij v drugih gospodarskih subjektov;

- višina štipendije se mora usklajevati tudi samim dejanskim učnim uspehom ali neuspehom dijaka.

- dijak mora imeti sklenjeno pogodbo o štipendiranju, tam morajo biti točno določene obveznosti in pravice obeh pogodbenih strank (npr: navedba obveze študenta, da bo delal v družbi po zaključku študija, navedena morebitna zaveza o vračanju štipendije, če bo prišlo do takšnih okoliščin, itd.)

Za neobdavčen znesek štipendije ne bo dovolj samo, da je izpolnjen pogoj o višini štipendije.

Ni potrebno javno objavljati nikakršnega razpisa.

Lp,

nula nula - 27.09.2012 - 12:05

ne pretiravajte:

 

-( višina štipendije mora biti usklajena z višino minimalne plače,) pri čemer je "zdravo", da le-ta ostaja v okvirih s primerljivimi štipendijami posameznih institucij v drugih gospodarskih subjektov ??

 

Brdavsi nimajo pooblastila za ugotavljanje zdravja (niti kolikšna višina je poslovno upravičena);

 

višina štipendije se mora usklajevati tudi samim dejanskim učnim uspehom ali neuspehom dijaka.??

"Topogledno" usklajevanje ni predpisano (nujno) - če naredi razred, jo dobiva; če ne, ne...

Klepetalka - 27.09.2012 - 14:02

Spoštovani(a) nula nula, mislim da prav nič ne pretiravam. Sicer pa se naj vsak sam odloči. Če imate zadosti močne argumente, lahko daste dijaku štipendije, kolikor hočete. Menim, da je za same dijake dobro, da je višina štipendije odvisna od uspeha dijaka - vsaj tako je bilo včasih v mojih časih študija.

V vaših verjetno ne, ali pa???

Lp,

nula nula - 27.09.2012 - 15:51

Draga klepetalka! Menda si ne delate utvar, da bo ta štipendija pristala neposredno v sinovem žepu (ampak gre za maksimiranje neobdavčenih stroškov) in da bi ga njena višina stimulirala k prizadevnejšemu učenju? Če ga ata ni dosedaj vzgojil, ga tudi preko štipendije ne bo. (To je bilo tudi že v mojih časih...)

 

LP

nula nula - 27.09.2012 - 16:34

Morda me boste prepričali v nasprotno, če se bo izkazalo, da je Zoki svoja sinova štipendiral na ta način ( s stimulacijo za čimboljši uspeh), zato sta se v šoli tako gnala (da sta ubrala tudi bližnjice pri maturi!), da sta zdaj tako uspešna...

 

lp

Tina - 27.09.2012 - 11:55

a lahko neodvisno od tega vpr. kako štipendija vpliva na dohodnino ,če je le ta otrok olajšava pri enem izmed staršev  in na npr. otroški dodatek ?

val4 - 27.09.2012 - 15:34

Menim, da v kolikor  mesečna štipendija ne presega minimalne plače ne vpliva na dohodnino starša, prav tako ne na otroške dodatke. 

Na otroške dodatke vpliva npr. državna štipendija, študentski servis,...

 

Lep dan,