krpan in druščina postani član

Naslov teme: KO DAŠ IZVRŠBO-ŠE VEDNO FAKTURIRATI MANIPULATIVNE STROŠKE

4851  27.09.2012 - 09:01h / DDPO / Avtor: pikica / 66 / 2

smo pravna oseba, ki opravlja finančne storitve in včasih damo tudi kakšni firmi kredit. po kreditni pogodbi smo upravičeni mesečno zaračunati tudi manipulativne stroške. ker dolžnik ni plačal, smo ga dali v izvršbo in vprašanje je ali bomo sploh kaj poplačani. se pa poraja vprašanje kaj je sedaj z fakturiranjem manipulativnih stroškov. malce je neumno, da bi še dalje fakturirali, če ne vemo ali bomo dobili nazaj sploh glavnico.

 

ne vem pa kako bi na "nefakturiranje" gledala davčna, saj bi verjetno morali fakturirati, da nam ne bi "obesili" kakšne davčne utaje, potem pa oblikovati popravek terjatev.

 

kaj mislite vi?

2012 - 27.09.2012 - 09:18

Mnenja sem, da je najbolje počakati na pravnomočnost izvršbe in šele potem na podlagi verodostojnega rezultata sprejeti odločitev. Tako boste imeli tudi zakonsko podlago in ustrezno kritje za vaše ravnanje.

Pozdrav.

martina - 27.09.2012 - 18:38

Če je pogodba o posojilu potekla, manipulativnih stroškov ne morete več zaračunavati, ker to ni več posojilo. Upam, da v tožbi zahtevate tudi zamudne obresti do končnega poplačila za glavnico in obresti.

Če je problem v tem, da dolžnik ne plačuje obresti ali obrokov, posojilo pa je še aktivno, manipulativne stroške seveda zaračunavajte. Da ne bo vaša bilanca napihnjena, pa v zaključnem računu oblikujte popravek terjatev tudi za tekoče terjatve do tega dolžnika.