krpan in druščina postani član

Naslov teme: ZAKAJ IMAMO TARIFNE PRILOGE H KOLEKTIVNIM POGODBAM???

4841  26.09.2012 - 17:55h / Ostalo / Avtor: SIMONA / 63 / 2

Naj mi nekdo "po kmečko" razloži, zakaj so tarifni razredi pri kolektivnih pogodbah manjši kot pa je minimalna plača, če pa MORA delodajalec delavcu izplačati minimalno plačo???

Čemu služijo tarifni razredi - za sistemizacijo delovnih mest?

V firmi je sedaj prišlo do prave frke, ker je I. tarifni razred 590 eur, a izplačati je potrebno 763,06 eur. Kako prikazati na plačilni listi, ali redno delo 590 eur + razlika do minimalne plače ali je lahko samo rd minimalka?

Prosim za mnenja in kako delate drugi?

2012 - 26.09.2012 - 19:18

Tarifni razredi pri kolektivni pogodbi determinirajo osnovno plačo oz. izhodiščno plačo, na katero pa se potem dodajajo razni dodatki, kot so: procent delovne dobe, procent za uspešnost pri delu, procent za težke pogoje dela, itd. Delavec pa mora po ZDR dobiti izplačano minimalno plačo. Programi za obračun plač so tako nastavljeni na način, da če nimaš posebej določenih dodatkov k osnovni plači, ti sam izračuna in doda dodatek do minimalke. Najbolj enostavno je tako ali tako, da se za bruto plačo kar nastavi minimalka.

Jaz nastavim kar minimalko, ker imamo po pogodbah o delu že tako določeno.

Pozdrav.

 

Vera - 27.09.2012 - 09:24

Težko je to prikazati, razlika mora biti med samostojnimi delavci in pomočniki, tudi naši delavci si res zaslužijo še več, ampak kot podizvajalec ne dobivamo od izvajalcev plačil (čeprav so oni že dobili plačano).

Situacija je zaostrena.

 

Lep pozdrav.