krpan in druščina postani član

Naslov teme: BONITETE-OSEBNI AVTOMOBILI

4840  26.09.2012 - 15:21h / Dohodnina / Avtor: CICA / 82 / 6

Če pri uporabi službenega vozila v privatne namene vse gorivo krije delodajalec, je jasno, da posamezniku stroški prevoza  na delo in z dela  niso priznani.

Kaj pa v primeru če gorivo krije delojemalec, verjetno mu potem pripada prevoz na delo iz z dela oz. če gre s tem avtomobilom na službeno pot ali se mu potem obračuna kilometrina.

Kar nekaj sem prebrala o teh bonitetah, ampak o takih primerih pa žal nič našla. Ali mogoče ima kdo izkušnje s tem.

Klepetalka - 26.09.2012 - 19:03

Če gorivo za privatne namene krije delojemalec, potem se davčna osnova za obračun bonitete mesečno zmanjša za 25%. Tudi če delojemalec mesečno prevozi manj kot 500 km v privatne namene, se osnova za boniteto (1,5% nab.vred.vozila) zmanjša za 50%. Če gre s službenim avtomobilom na službeno pot, stroške poti plača delodajalec, kilometri se obračunajo, ampak za podjetje, ne za zaposlenca, saj je avtomobil last družbe. Če zaposlenec tanka gorivo, pa mora vzeti račun na podjetje, znesek pa dobi povrnjen na podlagi tega računa.

Lp.

novinc - 27.09.2012 - 09:17

"Če gorivo za privatne namene krije delojemalec, potem se davčna osnova za obračun bonitete mesečno zmanjša za 25%. "

Obratno : " Če gorivo za privatne namene krije delodajalec, potem se davčna osnova za obračun bonitete mesečno poveča za 25%  (kar ni isto!).

CICA - 27.09.2012 - 07:41

To pomeni če gre s službenim avtomobilom, za katerega plačuje boniteto na pot,  si obračuna kilometrino ( 0,37EUR/km).

Kaj pa prevoz na delo, mu pa pripada

Klepetalka - 27.09.2012 - 08:06

V primeru, ko zaposleni uporablja službeno vozilo tudi v privatne namene, podjetje pa mu ne zagotavlja goriva za opravljene poti v privatne namene, je treba dejanske stroške goriva sorazmerno razmejiti. Razmejitev stroškov goriva med stroški za službene in stroški za privatne vožnje mora biti pregledna in dokumentirana z verodostojnimi dokazili. Pri izračunu se lahko uporabljajo tudi podatki o povprečni porabi goriva za posamezen tip vozila. Ob tem pa je treba upoštevati podatke o prevoženih kilometrih v službene namene, dokumentirane s potnimi nalogi, dejanski strošek goriva, dokumentiran z računom in veljavno ceno goriva.

Prevoz na delo mu nikakor ne pripada, če uporablja službeno vozilo tudi za privat namene. Zato pa se obračunava boniteta, ki je v skladu s tem tudi ustrezno manjša. Službena pot pa ni prevoz na delo. Na službeni poti si lahko zaračuna le še dnevnico. Upravičen je le do povračila stroškov goriva, kar pa mora biti dokumentirano.

Lp,

 

novinc - 27.09.2012 - 09:14

"To pomeni če gre s službenim avtomobilom, za katerega plačuje boniteto na pot,  si obračuna kilometrino ( 0,37EUR/km)."

 

Žal ne bo držalo - boniteto plačuje zato, da ga lahko uporablja zase - je pa še vedno službeni avto.

Uroš - 27.09.2012 - 08:33

NE DRŽI

Povračilo za prevoz na delo mu pripada v kolikor nima službenega goriva.