krpan in druščina postani član

Naslov teme: DAJATVE - POGODBA O TRGOVSKEM ZASTOPANJU

4790  24.09.2012 - 13:18h / Dohodnina / Avtor: MAŠA / 67 / 2

Prosim, če mi lahko kdo potrdi, da so dajatve od pogodb o trgovskem zastopanju enake kot pri podjemni pogodbi (čeprav gre pri podjemni pogodbi za enkratno opravljeno storitev, pri pogodbi o trgovskem zastopanju pa gre za trajno opravljanje storitev zastopnikov)? Torej 10%norm.stroški, 25% akontacija doh., 6% PIZ in ZZ ter 25 %posebni davek na dol.prejemke. Ali razmišljam pravilno?  Hvala!!!

Martin Krpan - 24.09.2012 - 15:09

Teoretično drži, kar ste zapisali, vendar je vprašanje, kaj je "podlaga" za tovrstno izplačilo. Če poenostavim - v bistvu sklenete (običajno) podjemno pogodbo, v kateri zapišete, da gre za opravljena dela "trgovskega zastopanja" bla bla bla ... Lahko pa seveda pogodbo o trgovskem zastopanju kot izvajalec sklenete tudi kot d.o.o., s.p. ... Avtorsko delo ali drug dohodek pa ne prideta v poštev :).

 

Pod rubriko RAČUNAJMO NA PRSTE si lahko tud izračunate izplačilo po podjemni pogodbi.

MAŠA - 25.09.2012 - 08:04

MK, hvala za vaš odgovor! Torej v obeh primerih oddam REK-2 (smo d.o.o., ki bo sklenil pogodbo o trgovskem zastopanju s fizično osebo, imamo pa sklenjene tudi podjemne pogodbe za enkratne storitve) z enakimi dajatvami!? Ali lahko tudi z upokojencem sklenemo pogodbo o trgovskem zastopanju in kakšni so pogoji? Hvala za vaš trud!!