krpan in druščina postani član

Naslov teme: Metode merjenja zalog v programu SAOP

4781  24.09.2012 - 09:23h / Ostalo / Avtor: Loti / 139 / 8

Uporabljamo SAOP program in imam nenehne težave z njim pri uporabi metode FIFO. V podjetju SAOP mi pravijo zakaj sploh uporabljamo FIFO, saj bi lahko uporabljali metodo zadnjih cen (po kateri naj bi delal njihov program zanesljivo). Tu pa se seveda z njimi ne strinjam, saj te metode ne najdem v SRS. Ali jaz kaj ne razumem? Zanima me tudi kaj o tem mislite oz. kako imate zadevo rešeno, saj je veliko uporabnikov tega programa.

 

V SRS 4 piše: Če se cene v obračunskem obdobju na novo nabavljenih količinskih enot ali stroški na novo proizvedenih količinskih enot razlikujejo od cen oziroma stroškov količinskih enot iste vrste v zalogi, se lahko med letom za zmanjševanje teh količin uporablja metoda zaporednih cen (fifo) ali metoda tehtanih povprečnih cen vključno z metodo drsečih

povprečnih cen.

Martin Krpan - 24.09.2012 - 10:31

Predlagam, da "poslovne odnose" rešujete z izvajalcem storitve in ne v klepetalnici :).

Loti - 24.09.2012 - 11:21

Sploh ne gre za reševanje "poslovnih odnosov" v tejle klepetalnici. Želim le pridobiti še kakšno mnenje uporabnikov. To je pa tu že menda že dovoljeno.

dasa - 24.09.2012 - 11:22

Ne vem Martin, ali se ne bi dalo na taka vprašanja odgovoriti malo drugače, saj je klepet o metodi merjenja zalog bolj pomemben od vaših anket, ali pač?

pegi3 - 25.09.2012 - 09:33

se popolnoma stinjam.

pegi3 - 25.09.2012 - 09:34

se popolnoma strinjam z daso

leo - 24.09.2012 - 21:56

Se strinjam, da LIFO ni dovoljen in me čudi, kako lahko taka eminentna (precej razširjena) firma forsira nedovoljeno možnost celo kot prioritetno!!!

peter-j - 26.09.2012 - 08:39

Pozdravljeni, sem dolgoletni uporabnik omenjenega programskega paketa in upam, da dovolj razumem njegovo delovanje, kot tudi zakonodajo na tem področju. Tudi v našem podjetju je bila dilema prehoda na metodo FIFO. Ko smo se obrnili na proizvajalca programske opreme smo dobili jasen odgovor, da v to metodo lahko gremo, ni pa primerna v kolikor imamo veliko negativnih dogodkov (stornov) ter veliko skladišč s stalnim prehajanjem blaga iz enega v drugo skladišče. Ker vse to dejansko imamo, so nam predlagali sitem tehtanih povprečnih cen (ne verjamem, da so vam predlagali sistem zadnjih cen, saj ta v času povečevanja cen - inflacija dviguje vrednost zaloge tako, da nove nabave nivelira na zadnjo nabavno ceno). torej, kot rečeno, uporabljamo v tem programskem paketu metodo tehtanih povprečnih cen in nimamo prav nobenih težav. Še več, na vzporednih testnih podatkih smo si privoščili izvesti simulacijo FIFO metodo in ob odpravi naših napak (stornacije, prenosi,... ki jih ni bilo malo) ugotovili, da je končni rezultat zaloge zanemarljivo (vsaj v našem podjetju) različen med obema metodama in, da dobrobiti FIFO metodo sploh ne vidimo. Še komentar na to, da je sistem zadnjih cen enak LIFO sistemu. temo seveda nikakor ni tako. LIFO sitem izdaja zaloge po sistemu zadnja nabava se prva izda (torej obratno metodi FIFO) in je dejansko prepovedan. Sistem zadnjih cen pa ob novi nabavi obstoječo zalogo nivelira (dvigne, spusti) na zadnjo nabavno ceno - torej poleg vrednosti prejema dobimo tudi vrednost prevrednotenja. Ta metoda bo popolnoma znana vsem malo starejšim uporabnikom (časi pred uvedbo DDV-ja),saj je bila v trgovski dejavnosti takrat OBVEZNA!

leo - 26.09.2012 - 10:56

Se opravičujem - ne vedoč za metodo zadnjih cen sem jo imel za LIFO.

Vseeno - kje v SRS pa so omenjene kot dovoljene? Ali SRS uporablja drugačno imenoslovje? lp