krpan in druščina postani član

Naslov teme: akontacija DDPO - za FRANJO

4747  20.09.2012 - 14:15h / DDPO / Avtor: bb / 148 / 2

Hvala z vaš odgovor na to temo 19.9. Zanima me še, kaj se zgodi, če te predvidene osnove za akontacijo ne prijaviš. Jaz je ob registraciji nisem prijavil in zdaj ( jooj) ne vem kaj naredit.

hvala, lp

FRANJA - 20.09.2012 - 19:32

Davčne obveznosti za d.o.o.

Možno je, da podjetnik pooblasti referenta na vstopni točki VEM, da preko aplikacije eVEM posreduje tudi podatke za DURS. V primeru, da se davčni zavezanec že pri prijavi za vpis v register (e-VEM) odloči, da bo davčnemu organu sporočil podatek o predvideni davčni osnovi, višini akontacije, potem to lahko stori na tem skrajšanem informativnem izračunu. Davčni zavezanec, ki pa bi želel izpolniti več podatkov, kot jih vsebuje ta skrajšani obračun, pa lahko davčnemu organu, v roku osmih dni po vpisu v primarni register, sporoči te podatke na obrazcu za izračun davka, ki je predpisan s Pravilnikom o davčnem obračunu davka od dohodkov pravnih oseb (Ur.l.RS, št 46/07).
 
D.o.o. se vpiše v davčni register po uradni dolžnosti (in ji je dodeljena davčna številka), kljub temu pa mora podjetje v osmih dneh po vpisu v sodni register sporočiti davčnemu uradu, upoštevaje svojo organiziranost, podatke o številu in lokaciji poslovnih prostorov, ki se uporabljajo za opravljanje dejavnosti in pridobivanje prihodkov, poslovnih enotah v tujini, kapitalskih naložbah doma in v tujini, številkah računov v tujini, povezanih osebah, osebi, ki vodi poslovne knjige. O vsaki spremembi teh podatkov je potrebno prav tako obvestiti davčni organ.  
 
Kako si akontacijo davka izračuna novoustanovljeno podjetje?
Davčni zavezanec, ki prične s poslovanjem na novo, si sam izračuna akontacijo davka. Za ta namen davčni zavezanec v davčnem obračunu izračuna predvideno davčno osnovo za davčno obdobje, za katerega bo plačeval akontacijo. Obrazloženi izračun predvidene davčne osnove v davčnem obračunu, višino akontacije ter obrokov akontacije predloži davčnemu organu v osmih dneh registraciji. Obrazloženi obračun predloži davčni zavezanec davčnemu organu ne glede na to, ali je v predvidenem davčnem obračunu izračunal dobiček ali izgubo. 

V skladu z Zakonom o spremembah in dopolnitvi zakona o davku od dohodkov pravnih oseb (ZDDPO-2h) znaša obdavčitev davka od dohodkov pravnih oseb (dobička podjetja)  v letu 2012 18%, v letu 2013 17%, v letu 2014 16% in od leta 2015 15%.
Med davčnim obdobjem zavezanec plačuje akontacijo davka. Akontacija davka se plača v mesečnih ali trimesečnih obrokih, obroki dospejo v plačilo na zadnji dan obdobja, na katerega se nanašajo, in morajo biti plačani v desetih dneh po dospelosti (torej 10. februarja za januar ali 10. aprila za prvo tromesečje januar-marec ipd.).

Tu sem prilepila  del pojasnila iz enega od podjetniških centrov.Kot sem že omenila,pokličite svojo davčnega referenta (m/ž).Opravičite se in obrazložite,da ste pač ob vsej papirologiji ob ustanovitvi to obveznost spregledali .Saj je lahko  vaša predvidena davčna obveznost 0 (nič).

Je pa res čudno,da vas že  niso poklicali za dopolnitev oz.predložitev izračuna.Menim,da to ni tako huda napaka in ni sankcij,čeprav so v zakonodaji za vsako neizpolnjevanje predvidene kazni.

Lp

bb - 21.09.2012 - 09:56

Franja, tisočkrat hvala. Res me je strah, kaj bo iz tega. Bom poklical, potam pa.........

lp