krpan in druščina postani član

Naslov teme: DDV samoobdavčitev

4629  13.09.2012 - 12:16h / DDV / Avtor: majk / 306 / 8

Npr. kupim blago v EU preko podjetja, ki je zavezanec za ddv. Izstavijo mi račun brez DDVja, pri nas naredim samoobdavčitev (vhodni in izhodni davek). Vendar ali ni tako, da bi morali ta davek nekje plačati, v Sloveniji ali v državi EU. Ali mi lahko kdo to na kratko obrazloži...

:( - 13.09.2012 - 12:40

Bolje da se držite svojega "foha"

majk - 13.09.2012 - 12:52

Se opravičujem in definitivno se bom držal, vendar sem mislil da je to forum za pomoč...

Vseeno razlage nisem dobil.

martina - 13.09.2012 - 13:16

najprej razložite, kaj pomeni "preko podjetja" in od kod je to podjetje. Če je to EU podjetje in kupujete OD njih, in če ste zavezanec za DDV v Sloveniji, potem res naredite samoobdavčitev.

Vprašanje res spada v čiste osnove poznavanja davkov, zato ste tudi dobili tak (malo nesramen) odgovor.

martina - 13.09.2012 - 13:17

pa zraven še to: podjetje je za DDV samo blagajna za državo, če zanemarimo izjeme. DDV v resnici plačujejo samo končni potrošniki in vsi, ki nimajo pravice do odbitka vstopnega DDV.

majk - 13.09.2012 - 13:22

npr. Podjetje iz Slo. zavezanec za DDV kupi blago pri podjetju iz Avstrije. On izstavi račun brez DDVja, pri nas pa ga v bistvu fizično tudi ne plačamo pač pa gre samo "gor, dol" če prav razumem. Zakaj je sploh samoobdavčitev oz. kaj je EU naredila s tem in kdo je dejansko plačal davek za blago?

Hvala Martina za odgovor in prijaznost, nisem računovodja oz. davčnik vendar me je zanimalo čisto "logična kmečka" razlaga.

Uroš - 13.09.2012 - 14:09

Nimajo vsi pravice narediti gor-dol. npr. eni morajo narediti samo "gor" :)

martina - 14.09.2012 - 16:00

In tisti, ki dajo samo "gor", torej jim je DDV strošek, država pa ima dejanski prihodek, smo končni potrošniki, podjetja in podjetniki, ki niso zavezanci za DDV, vdi, ki se ukvarjajo z oproščeno dejavnostjo (v celoti ali delno), ...

npr. Zdravnik (oproščena dejavnost), ki je DDV zavezanec v Slobeniji, kupi v Avstriji material. Dobi račun brez DDV, v Slo naredi samoobdavčitev, obračunani DDV plača državi, vstopni DDV pa prišteje strošku materiala, ker ga ne more uveljavljati

Danja - 17.09.2012 - 09:03

Majk, ne vem, koliko si star, toda starejša generacija se še dobro spomni, da je v dobi prometnega  davka gospodarstvo nabavljalo blago brez davka, s tem da je na naročilnico napisalo izjavo, da se ukvarja z gospodarsko dejavnostjo. Davek se je zaračunaval le fizičnim osebam in negospodarstvu. Podobno je tudi z DDV, cela veriga v gospodarstvu si od nabaljenega blaga sme DDV poračunati, in tako kot je že Martina napisala, v končni fazi DDV plačajo le končni potrošniki ...(in drugi, ki se ukvarjajo z nepridobitno dejavnostjo, tudi gospodatrstvu za določeno blago, kot je reprezentanca, osebni avti ....)

Zakaj DDV? EU želela stvari poenostaviti, morda tudi z namenom velikega finančnega pretoka v državno blagajno (razporalala je z veliko vsoto denarja zaradi časovnih zamikov med prilivi in vračili), predvem pa je omogočila velike goljufije in ustvarila t.i. mising traderje. Zato je za določene panoge, kot je gradbeništvo, že uvedla 76.a člen, podoben prejšnjemu režimu naročilnic z izjavami.