krpan in druščina postani član

Naslov teme: Storitev - ali razmišljam pravilno

4554  09.09.2012 - 10:32h / DDV / Avtor: zlatka / 70 / 3

Zaradi spremembe cene blaga navzdol nam je dobavitelj iz EU (ID zav.) izstavil finančni dobropis (tudi mi smo ID zav.). Na db je navedel reverse charge according,... kar pomeni, da moramo mi odvesti DDV v skladu s 25 čl. ZDDV-1?

*Ker imam ta primer prvič ali to pomeni, da smo mi tisti, ki smo izključno samo plačniki DDV ali si ga lahko upoštevamo na obeh straneh?

*če ga upoštevam obojestransko in ga z minus predznakom dam v obrazec mi pove, da obstajajo neskladja med vrsticami 23a, 24a in 32 a? Kaj to pomeni?

* v osnovi gre za spremembo cene blaga, ki pri nas zapade pod 8,5% stopnjo DDV. Ali prejeti credit note obravnavam z nižjo ali višjo stopnjo DDV?

* prejeti finančni dobropis mi torej predstavlja dobropis za opravljeno storitev ne oziraje se na to, da v osnovi vem, da gre popravljanje cene blaga? 

Se opravičujem, če za koga sprašujem bedarije, ampak glede na to, da že ves teden delam cele dneve enostavno nisem več sposobna logično razmišljati - res hvala vsem!!

kratki - 09.09.2012 - 17:34

Bom kratek - tako kot knjižite račun za pridobitev blaga znotraj Unije, tudi zaknjižite prejeti dobropis za navedeno transakcijo, samo z negativnim predznakom. To je to.

anan - 10.09.2012 - 14:59

Mi prejetih dobropisov iz tujine (tudi EU) ne vnašamo v DDV knjige. V večini primerov gre za kakšne reklamacije ali cassascone,.. Ali ne ravnamo pravilno?

martina - 11.09.2012 - 10:43

"V večini" (verjetno) pravilno - če gre za reklamacije. Sicer pa tako, kot je napisal kratki: enako kot račun, le z negativnim predznakom