krpan in druščina postani član

Naslov teme: plačilo za vodenje lastne firme

4461  03.09.2012 - 15:37h / Dohodnina / Avtor: Babsi / 74 / 2

Bi mi morebiti lahko svetovali konkretno ali z kakšno uporabno literaturo ( kjer so kaki primeri z številkami in izračuni ) ... namreč ,zaposlena in zavarovana sem  v nekem XY podjetju. Sem pa lastnica in direktorica,zastopnica svoje lastne firme , ki ima nekaj  prihodkov in skoraj nič stroškov. Je pač taka dejavnost.

 

Rada bi si pa  izplačala kakšen euro za  svoje delo . Pa me zanima kaj je najbolj ugodneje oz. kaj mi je sploh dopuščeno. Sedaj sem prišla do izplačila dobička , ki pa je obdavčen 20 % ( in ne gre v dohodnino ) - a se mi zdi vseeno to kar draga varianta. MOgoče kakšno poslovodnje ipd... ali podjemna pogodba , čeprav se mi zdi ta še dražja ... in če se ne motim - gre ta v končni obračun dohodnne ??? Torej posredno v letno lestvico ??

 

Ps : ali bi bi lahko , takrat , ko dejansko pride do sklepanja poslov in uporabim lastna sredstva .. mogoče kdaj avto , ali računalnik ipd.. izplačala kakšno kilometrino , ali najem računalnika , poslovnega prostora -- kaj gre pa v teh primerih v dohodnino  - tisto končno , ki smo jo včasih oddajali marca .

 

Saj vem , morebiti bo odg. -  da se obrnite na svoj rač. servis .. ali prebrskajte po forumu - kar sem tudi storitla , a me bega tista 001 oz 040 zavarovalna podlga, ki pa se mi zdi , da z mano nima nobenega opravka. ... obenem pa sem se iiz lastnih napak naučila , da je treba biti tudi sam podučen in iznajdljiv.

 

lep dan  in upam, na kakšen odg. oz. literaturo ali usmeritev .

vprašaj - 03.09.2012 - 17:36

izplačilo dobička je približno enako obdavčeno kot dohodnina v najvišjem razredu.

Prišparaš lahko samo s potnimi stroški, če jih opredeliš v pogodbi o poslovodenju., ki so neobdavčeni in z oddajo v najem, kjer imaš kot najemodajalec 40% normirane stroške in za toliko nižjo dohodnino...

martina - 03.09.2012 - 17:38

Sklenite pogodbo o poslovodenju, v njej določite kaj vam pripada. Vsekakor vam pripada povračilo stroškov (kilometrina, dnevnice), lahko si izplačate tudi nagrado, ki pa seveda gre v dohodnino