krpan in druščina postani član

Naslov teme: obdavčljivo storitev v slo bi "prefakturirali" v Eu : z DDV-jem ali brez

4223  16.08.2012 - 08:24h / DDV / Avtor: Tina / 76 / 6

neka SLOV. družba / zavezanec za DDV / nam je naredila analizo izdelka in nam zaračunala recimo 100 € plus 20 % ddv-ja ....Ker gre za izdelek iz uvoza - pridobitev - bi to zaračunali dalje proizvajalcu v Eu ... Z ddv-jem ali brez. Hvala za pomoč

 

lp

Zeleni Jurij - 16.08.2012 - 09:46

V kolikor omenjena storitev ni določena v posebnih pravilih glede kraja opravljanja storitev (glejte 26. do 30... člen ZDDV-1), potem se uporabi splošno pravilo iz 25. člena ZDDV-1. V kolikor prefakturirate storitev davčnemu zavezancu, identificiranemu za namene DDV v drugi državi članici EU, potem je kraj obdavčitve po 1. odst. 25. člena ZDDV-1 tam, kjer ima naročnik sedež dejavnosti. Plačnik za DDV je v tem primeru naročnik storitve v svoji državi sedeža! Navedeno storitev poročate v DDV-O in RP-O. :)

Tina - 16.08.2012 - 12:20

g. ZELENI JURIJ.. NAJPREJ hvala za prvi komentar in pomoč ... a vseeno , ne vem če prav razumem

 

tujec,ki bi mu prefakturirali ta naš prejeti račun oz. strošek , želi imeti kopijo  tega osnovnega računa - torej naše agencije ,ki je naredila analizo preparata - recimo , da je to krema za roke/noge...  -.. tu za moje pojme ne gre za storitve , ki bi jih mi naprej prezaračunai po posebnih praviilih .. torej vzamem 25/1 člen in ddv-o ter RP-O. 

 

... zakaj sprašujem, kako je prav... Mislim, da smo mu zaračunali narobe , torej storitev z davkom in v komentar oz. opis storitve zapisali : povračilo stroškov za analizo .. ter zraven pripeli osnovni originalni račun... a se le- ta naš prejenik računa ni nič spotaknil ob tak račun (češka ) , češ , da je narobe .

 

Medtem ko pa smo to isto zadevo istočasno  naredili francozu ,  ki pa je v roku tedna dni klical , da želi račun brez ddv-ja . ker je tako prav.... 

 

se že v naprej opavičujem za nevednost na tem področju in prosim za ponovno pomoč

 

 

Felicity - 16.08.2012 - 17:19

Samo potrdim lahko zgoraj naveden odgovor ... razlika je samo, ali mu želite "prefakturirati" po 36. členu, ali mu boste zaračunali pri nas opravljeno storitev.

 

Za storitev je vse jasno - vaš prejem računa in odbitek vstopnega DDV, nato izdaja po 25. členu kot v odgovoru - zaračunavate storitev analize, po želji kupca kopija kopija

 

Za pravo prefakturiranje pa bi se lahko odločili le, če bi se iz osnovnega računa za analizo videlo, da je glavni naročnik oz upravičenec do rezultatov analize vaš kupec, vi pa naročnik/plačnik te analize - potem bi že pri vašem prejemu tak račun lahko obravnavali kot prefakturiranje - torej ga ne bi obdelali po DDV-ju (ni odbitka niti prijave v vaš obračun), njemu pa dobesedno prefakturirali stroške analize (ne storitve!), pri čemer prav tako ne bi prijavljali izdanega računa, vse skupaj pa knjižili kot prehodno postavko.

 

VENDAR - edino vprašanje je pri tem, kako točno je to z EU - nesporno bi lahko tako ravnali na domačem trgu, primera prefakturiranja z EU pa še nisem imela, verjetno bi veljalo enako... v vsakem primeru zato priporočam normalno zaračunanje storitve v EU (torej 25. člen, DDV = 0, prijava v rekapitulacijo in oddaja DDV obračuna za cel mesec že 20.)

Tina - 17.08.2012 - 07:57

100x  hvala tudi za vaš odg. oz. dodatno obrazložitev / dopolnitev. lp  

Tina - 17.08.2012 - 12:03

joj.. sem se še neki spomnila... kaj bo tujec z tem ddv-jem, na osnovnem - prvotnem računu,  če  se "gremo" prefakturiranje in mu damo zraven original račun na katerem je obračunan " slo ddv " do nas...Kdo in kako in potem pravico do odbitka tega davka .

 

 

Če je slučajno kdo tako prijazen še za ta del vprašanja

Felicity - 20.08.2012 - 11:11

Načeloma nihče, zato pa raje zaračunajte storitev in domač DDV "obdelajte" vi.

 

Vseeno pa nisem 100% glede tega prefakturiranja v primeru EU, če res ne, DDV ne bi smel biti izgibljen. Ima kdo drug kako utemeljeno razlago za primer 36 člena?

 

100% drži, da je zadeva pri klasičnem zaračunanju storitve nedvoumna.

 

Ali ste res samo plačnik? je iz dokumenta razvidno, da je naročnik oz. koristnik tujec? Če ne, potem tako ali tako nimate prefakturiranja. Če pa je, pa se lahko odločite ali - ali (pri čemer bi jaz izbrala storitev).