krpan in druščina postani član

Naslov teme: Dedovanje iz Hrvaške

4215  14.08.2012 - 21:32h / Dohodnina / Avtor: Dedinja / 208 / 3

Po smrti tete ( očetove sestrične ) bom podedovala nekaj denarja ( 5000 evrov) ter premičnine ( hišne oz. gospodinjske predmete ). Ni še sklepa sodišča.

Verjetno bom morala plačati davke po hrvaški zakonodaji. Ali je nujno narediti uradno cenitev premičnine, saj če bi hotela pripeljati v Slovenijo bom morala plačati carino ?

Ali res moram še v Slovenijo plačati  razliko dohodnine med Hrvaško in Slovensko dohodnino ? Ali mi lahko svetujete kako in kaj?   Kje naj se obrnem po informacije?

Lea - 15.08.2012 - 11:34

V Sloveniji je osnova  za davek  vrednost podedovanega premoženja večja od 5.000 evrov, po odbitku dolgov, stroškov in bremen, ki odpadejo na premoženje, od katerega se plačuje ta davek.

Osnova za obdavčitev na Hrvaškem je 7.000 evrov.

Pri ugotavljanju davčne osnove se predmeti gospodinjstva ne upoštevajo ( pohištvo, gospodinjski stroji in naprave, druga hišna oprema, posteljnina in podobno)  ki nimajo večje vrednosti.

 

Premoženje, ki je predmet dedovanja v tujini in se zapuščinski postopek vodi pred tujim sodiščem, ni predmet dedovanja v RS.

Dedovanje ne smete " mešati" z dohodnino.

Glede cenitve vam ne bi znala povedati. Mogoče bi poklicali na carinski Urad in se bolj podrobno pozanimali kako poteka carinski postopek v vašem primeru.

Srečno!

 

 

val4 - 15.08.2012 - 19:25

Ja, kot je zapisala Lea. Po mojih izkušnjah so na Hrvaškem  hitri kar se tiče zapuščinskih postopkov. V našem primeru ga je vodil notar in nismo imeli nobenih problemov. Če je mogoče pa bi glede "prenosa premičnin" čez mejo  počakali, če se ne motim bo junija 2013  Hrvaška članica EU.   Če vam kaj pomaga imam kontak notarja iz Čakovca.

 

Lep dan,  

Dedinja - 15.08.2012 - 23:38

val4, lepo prosim če mi lahko sporočite naslov na k.brodnik@gmail.com

Hvala lepa.

Klara Kaja