krpan in druščina postani član

Naslov teme: DDV da/ne, ne znam se odločiti

4085  02.08.2012 - 10:13h / DDV / Avtor: Scrool / 98 / 8

Slovenski DDV zavezanec najame objekt od Slovenske fizične osebe (plača najem+dohodn), potem pa Slovenski DDV zavezanec z nemškim DDV zavezancem sklene trženje tega objekta (nemci ga bodo oddajali turistom v SLO). Ali je račun slovenskega DDV zavezanca za to trženje nemšemu zavezancu z ali brez ddv-ja (samoobdavčitev). Čisto sem zbegan, niti ne vem, kje v ZDDV naj to iščem. 

Zeleni Jurij - 02.08.2012 - 11:21

Predpostavka - nepremičnina leži v Sloveniji.

 

Glede na 27. člen ZDDV-1 je kraj opravljene storitve v povezavi z nepremičninami tam, kjer nepremičnina leži - torej v Sloveniji.

 

Kaj je vsebina transakcije? Pravite da je trženje tega objekta - najem!

Transakcija oddaje nepremičnine v najem je v osnovi oproščena plačila DDV skladno z 2. točko 44. člena ZDDV-1 (po mojem mnenju med SI in Nemcem ne gre za storitev oddajanja nastanitvenih zmogljivosti, ki so izvzete iz oprostitev).

SI tako od transakcije ne obračuna DDV v Sloveniji.

 

Če se kaj motim pri povzemanju/predpostavljanju, prosim za popravek.

 

LP

SIMONA - 02.08.2012 - 11:28

Zeleni Jurij, ampak Nemci bodo ta prostor oddajali turistom, torej gre za nastanitvene kapacitete????

Zeleni Jurij - 02.08.2012 - 12:39

Mogoče podoben primer - podobno gledanje na zadevo.

 

Fizična oseba ima v lasti telovadnico, ki jo bo dala v najem SI. SI bo nadalje telovadnico dal v najem Nemcu. Nemec bo telovadnico "oddajal" v uporabo fizičnim osebam, ki se bodo ukvarjale s telovadbo (joga, košarka, odbojka, aerobika..).

 

Če obrazložim davčno obravnavo:

DDV se po nižji, 8,5-odstotni stopnji obračunava, ko se uporaba športnih objektov zaračunava končnim potrošnikom.

Ali bi lahko rekli, da SI, ko oddaja v najem telovadnico Nemcu, ki bo športni objekt dajal v uporabo fizičnim osebam, tudi pri oddaji tega objekta Nemcu, obračuna DDV po nižji stopnji?

 

Vzporednica s primerom nepremičnine in nastanitvenih zmožnosti... SI ne oddaja v najem nastanitvenih zmožnosti, saj nastanitvenih zmožnosti ne morejo uporabljati pravne osebe, temveč le fizične osebe pravne osebe.

Scrool - 03.08.2012 - 08:39

Zeleni Jutrij + Simona: sedaj bom tole vse še enkrat v miru prebral. Je zakomplicirano, a? Ampak imam izhodišča, hvala vama!

Scrool - 03.08.2012 - 08:54

"(po mojem mnenju med SI in Nemcem ne gre za storitev oddajanja nastanitvenih zmogljivosti, ki so izvzete iz oprostitev). "

- res je, da ne gre, SI daje objekt v najem nastanitveni objekt DE, 

Se pravi, če sem te prav razimel, Zeleni Jurij, Nastanitveni objekt= SI > DE (pogodba, račun za najem 2. točko 44. člena ZDDV-1),  DE > končni = račun za nastanitev 8.5%. DE naj bi ta ddv plačal v našo blagajno, ane?

Še popdvprašanje: "SI ne oddaja v najem nastanitvenih zmožnosti, saj nastanitvenih zmožnosti ne morejo uporabljati pravne osebe, temveč le fizične osebe pravne osebe."  Kje to najdem?  Hvalaaa

Scrool - 03.08.2012 - 08:56

pa narobe sem napisal: "- res je, da ne gre, SI daje objekt v najem nastanitveni objekt DE, " ne vem, kaj sem misli :(

Zeleni Jurij - 03.08.2012 - 15:01

Tako je.

 

Razmerje:

SI - DE => oproščeno plačila DDV na podlagi 2. točke 44. člena ZDDV-1. Vendar, v kolikor je DE identificiran za namene DDV v Sloveniji (tukaj bo opravljal obdavčene storitve, zato bi se moral identificirati za namene DDV v Sloveniji) in v kolikor izpolnjuje pogoje, lahko pred opravljeno transakcijo podata izjavo po 45. členu ZDDV-1, tj. da bo transakcija obdavčena z DDV in ne oproščena, kot je to v osnovi.

 

DE - končni => DE obračuna in plača DDV po predpisani stopnji (8,5%).

Kadar DE opravi storitev drugim davčnim zavezancem, identificiranim za namene DDV v Sloveniji, DDV pa ne obračuna, je plačnik za DDV prejemnik storitve (tretji odst. 76. člena ZDDV-1).

Piksi - 07.08.2012 - 12:45

Hvala Zeleni Jurij.