krpan in druščina postani član

Naslov teme: Prispevki

4058  31.07.2012 - 10:19h / Ostalo / Avtor: Mimy / 53 / 3

Pozdravljeni!

Že par dni išem odgovor glede plačila prispevkov, vendar pravega odgovora še nisem našla. Zato bom poskušala vprašati tukaj in upam, da bom dobila ustrezen odgovor :)

Kot sem prebrala je nujno, da delodajalec izplačuje prispevke, vendar me zanima kaj se zgodi, če recimo 3 mesece (zaradi upada prihodkov) ne izplačuje plač in niti prispevkov? Ali je možno, da jih kasneje izplača, ko dobi kaj priliva na račun (to bi bilo le za premostiti  obdobje pomanjkanja denarja na TRR)? Ali je hudo narobe, če se prispevkov ne plača v roku in kakšne so posledice?

Kako  pa je z zavarovanjem, če nekaj časa ne prejmeš plače?

Lep pozdrav, Mimy :)

SIMONA - 31.07.2012 - 11:02

Hm, če podjetje na plača niti prispevkov, delavci niso zavarovani, saj to je jasno, a ne? Plus tega imajo delavci možnost dati izredno odpoved in se prijaviti na Zavodu za zaposlovanje, ampak tega jih večina ne ve.....

Prva Brina - 31.07.2012 - 11:17

Z davčnega vidika ni nič narobe, ko boste izplačali plače nastane obveznost plačila prispevkov. Na ostale nevarnosti pa je opozorila SIMONA. Lahko pa se kaj hitro oglasi tudi delovni inšpektor, saj kršite delovno zakonodajo.

LP

Mimy - 31.07.2012 - 11:53

Hvala za tako hitra odgovora. Se pravi, da če delodajalec izplača plače in s tem tudi prispevke za pretekle npr. 3 mesece, ko seveda dobi denar na TRR, s tem ni nič narobe z davčnega vidika. Kar pa je najbolj narobe je to, da zaposleni takrat niso zdravstveno zavarovani. Ali je potem možno, da delodajalec izplača samo zdravstveno zavarovanje, pokojninsko in invalidsko pa kasneje (ko izplača plače za pretekle mesece)?