krpan in druščina postani član

Naslov teme: Odpis terjatev še enkrat

4012  26.07.2012 - 12:09h / Dohodnina / Avtor: Društvo / 85 / 1

Pred kratkim smo odprli debato o odpisu terjatev društva.

V enem komentarju o odpisu terjatev je bilo rečeno, da v kolikor se odpišejo terjatve do fizičnih oseb se obračuna dohodnina ( bilo je govora od odpisu članarine društva ter obveznosti za tiskane brošure )

Kaj se obračuna dohodnine tiče, bi se ta obračun težko opravil ker društvo ne razpolaga z davčnimi številkami vseh članov, po drugi strani, pa so kupci brošur tudi "ostale" fizične osebe - simpatizerji društva. Kaj menite, kako naj zadeve uredimo glede zastaranih neplačanih terjatev. Idejo nekaterih vodilnih v društvu o stornaciji terjatev iz preteklega obdobja ne podpiram, ker smatram, da je bila storitev resnično opravljena. Pošiljali smo opomine; nekaj se nam jih je vrnilo kot " neznan".  

JG - 30.07.2012 - 23:29

Članarina (običajno, ne pa nujno - glej podzakonski akt) pomeni nepridobitni del prihodkov društva, zato menim, da odpis članarine ne zapade obdavčitvi z dohodnino.

Terjatve do fizičnih oseb iz naslova prihodkov od prodaje (pridobitni prihodki) pa se obravnavajo po 21. členu Zddpo. Vsekakor storno ni primeren, bolj primeren bi bil odpis, zato omenjam 21. člen.