krpan in druščina postani član

Naslov teme: Elektronsko opravljene storitve

4000  25.07.2012 - 16:08h / DDV / Avtor: Tina / 125 / 2

Pozdravljeni!

Zanima me, kako je v primeru elektronsko opravljenih storitev davčnemu zavezancu ali nezavezancu izven EU, če jih opravi zavezanec s slovensko ID številko? Vem, da se je potrebno na računu v prvem primeru sklicevati na 25/1 člen ZDDV-1, v drugem pa na 30.d člen in da je storitev obdavčena pri prejemniku storitve. Ne vem pa, če je s tem stvar zaključena, oziroma ali se je potem potrebno registrirati za DDV v državi prejemnici?

Pri prometu storitev znotraj DDV mi je jasno, poročaš tudi v rekapitulacijsko poročilo in s tem ima DURS tudi kontrolo nad obdavčitvijo storitev. Storitve za prejemnike izven EU pa se nikjer ne evidentirajo? Kako veš, ali bo prejemnik izven EU opravil samoobdavčitev?

Sem kar malo zbegana, pa bi bila vesela vaše pomoči.

Hvala!

Klepetalka - 26.07.2012 - 08:33

Na to, ali bo prejemnik izven EU pravilno obračunal davek, vi nimate vpliva in niti ne morete vedeti. To je po mojem mnenju stvar njihovih davčnih organov oz. samega zavezanca dotične države. Na vas je, da pravilno obračunate ddv v SLO in ga pravilno izkažete v davčnih in knjigovodskih evidencah, da ste pravilno izstavili račun za opravljeno storitev (klavzule, itd.) in posredovali komitentu v tujini vse potrebne informacije, da lahko pravilno izvede obdavčitev pri sebi.

Lp,

Tina - 27.07.2012 - 05:46

Hvala za odgovor!

LP