krpan in druščina postani član

Naslov teme: nakup nepremičnine z DDV-oddaja brez

3978  24.07.2012 - 11:34h / DDV / Avtor: Tomaž / 181 / 2

Pozdravljeni,

 

letos smo kupili nepremičnino in si odbijali vstopni ddv. Sedaj pa del oddajamo najemnikom, ki nočejo podpisati skupne izjave. Na durs pa smo oddali Izjavo, da vodimo ločeno evidenco, kar dejansko drži saj so najemne pogodbe sklenjene po sobah.

Ali bi morali poračunat del vstopnega DDV pri nakupu?

ALi zadostuje ta izjava, da mi ni treba obračunavati odbitni delež, kar dejansko pomeni, da si odbijam ves vstopni DDV? Za pleskanje sten in podobno v teh prostorih pa si ne bomo odbijali DDV v celoti.

 

Hvala.

 

Martin Krpan - 25.07.2012 - 08:47

V kolikor nepremičnino, za katero ste uveljavili pravico do odbitka DDV, dajete v najem, ki je oproščen plačila DDV skladno z določili ZDDV-1, potem ste dolžni izvršiti popravek odbitka DDV skladno z določili 69. člena ZDDV-1.

 

O "črni varianti" pa ne bom - če ste že pri nakupu vedeli, da boste del nepremičnine oddajali v najem, oproščen plačila DDV ...

 

Za kaj več priporočam http://www.ddvpoznavalec.si/ ;(npr. primeri in obarazložitev pri navedenem členu ZDDV-1 glede popravka odbitka DDV ...).

Tomaž - 31.07.2012 - 10:19

Takole, vse je bilo v redu,  najemnik je tudi podpisal izjavo za obračunavanje ddv, potem pa začel zavračati račune, da ne "potrebuje in ne želi " vstopnega ddv. Mi smo pa seveda kupili in si poračunali vstopni DDV in z naše strani oddali to skupno izjavo na DURS.

 

Zdaj pa ga bomo vrgli ven, ker po 4 mesecih ni plačeval nič.

Razmišljam, da kar obračunam in plačam ddv od IR njim- ker poračuna od nakupa ne želim popravljat ker je prevelik znesek. Ali bo to Ok- ali kaj predlagate ?

 

Hvala za odgovore.