krpan in druščina postani član

Naslov teme: regres za letni dopust - pogodba o poslovodenju

3829  12.07.2012 - 03:41h / Dohodnina / Avtor: Betka / 244 / 4

Nekateri izplačujejo tudi regres za letni dopust lastnikom družb, po pogodbi o poslovodenju; zanima me kateri REK obrazec oddate (vrsta dohodka) in kam knjižite ta regres? katero višino dohodnine obračunate pri tem? ali je to iz vidika DDPO sploh priznano?

 

od RFR je prišlo to tolmačenje pa odkrito povedano ne razumem najboljše :

 

Regres za letni dopust poslovodje družbenika enoosebne družbe
Poslovodja družbenik ima z družbo pogodbo o poslovodenju. Ali mu pripada regres za letni dopust?
Odgovor: Po 64. in 159. členu zakona o delovnih razmerjih (ZDR) ima pravico do letnega dopusta in do regresa za letni dopust zaposleni. Pravic poslovodje družbenika, ki ni v delovnem razmerju, ZDR ne ureja. Njegove pravice  so opredeljene v pogodbi. V njej je lahko določeno, da ima pravico do letnega dopusta in do regresa za letni dopust, vendar se izplačilo regresa za letni dopust davčno obravnava enako kot siceršnja izplačila po pogodbi o poslovodenju. Regres za letni dopust je torej obdavčen, prispevki pa se ne obračunajo, ker jih poslovodja družbenik plačuje od druge (zavarovalne) osnove.

Klepetalka - 12.07.2012 - 07:57

Regres se obračunava enako kot izplačila po pogodbi o poslovodenju. To pomeni, da se dohodninsko obravnava enako. Knjiži se enako kot poslovodenje, odpre se samo drug analitični konto. Z vidika DDPO pa je strošek regresa vsekakor priznano, seveda če imate to zapisano tudi v pogodbi o poslovodenju. Mi tako delamo.

Lp,

Matjaž K - 12.07.2012 - 09:33

Odgovor je korekten, dodajam pa "insiderske" informacije DURS-GDU:

 

ker poslovodenje pri šifri podlage 040 (oz. REK-1 1141) ni DR, se o takem "regresu" v REK-1 ne poroča pod šifro regres, kot pri delavcih, temveč pod 1141, pri čemer pa na DURS-GDU menijo, da bi se pri akontiranju dohodnine za tisti del dohodka, ki se nanaša na ta "regres" lahko/smele uporabiti določbe o izračunu dohodnine po povprečni stopnji dohodnine od enosmesečnega dohodka - zveza: peti odstavek 127. člena ZDoh-2.

Betka - 12.07.2012 - 21:26

tudi jaz bi se strinjala, da se NE SME oddajati REK1 pod 1090, ker se to po moji logiki oddaja samo za tiste, ki so zaposleni pod 001 (striktno to od 1.1.2012 dalje);

izračun dohodnine po poprečni stopnji ... ok, v končni fazi pa bi se itak potem to poračunalo lahko pri odločbi dohodnine za preteklo leto (ok, le kreditiraš durs v tem primeru);

bacil, potemtakem predlagate, da se vpiše v pogodbo npr. enkrat letno dodatek v višini 1.000 € za ... ?

no, knjiženje bi se tudi jaz strinjala, da se knjiži tudi tovrstne zadeve na 418

bacil - 12.07.2012 - 18:23

poslovodenje ni pogodba o zaposlitvi in nimaš dopusta in nimaš pravice do regresa - PIKA.

če pa bi si rad izplačal ta tkim. "regres", si to postavko dodaj v pogodbo (1x letno dodatno izplačilo za namene ....bla (ne regres, ker ni te pravice), ta pa povečuje bruto vrednost obračunane poslovodne po 1141 (zakaj spet izjeme - zato pa je vse zmešan in imamo mljavžnt izjem, ker nismo načelni).

saj vsak vnaprej ve, v kaj se podaja, če se odloči za poslovodenje... če pa ne, nej pa ustvari pogoje, da se bo lahko zaposlil po 001 v celoti.

KAR NAPREJ ENE IZJEME, SITA SEM JIH. POL PA BO PRIŠLA NA DURS ENA DRUGA TETA, PA BO SPET DRGAČ.

UF