krpan in druščina postani član

Naslov teme: OPSVL - NOVA OSNOVA ZA MAJ, plosim plosim

3468  13.06.2012 - 18:09h / Dohodnina / Avtor: J. / 88 / 2

Direktor je v 2011 zasližil bruto plači 19.000 € (oddajal se je REK-1), v ta znesek so vključeni tudi prispevki iz bruto.

 

Zanima me ali sedaj ali za potrebe razvrstitve v zavarovalno osnovo (OPSVL) znesku 19.000 €

- prištejemo še prispevke na bruto ?

- ali celo odštejemo prispevke iz bruta ?

 

Ker če odštejem prispevke iz bruta pride v nižji razred.

 

V 2. členu pravilnika piše:

 

(3)  Ne  glede  na  prvi  odstavek  tega  þlena  se  uvrstitev  v  zavarovalno  osnovo  za  zavarovance  iz  drugega odstavka  15.  þlena  zakona  doloþi  na  podlagi  odloþbe  o  odmeri  dohodnine  in  glede  na  podatke  o  povpreþni oziroma minimalni plaþi za leto, na katero se nanaša odloþba o odmeri dohodnine.

(5) Ne glede na prejšnji odstavek se zavarovalna osnova zavarovanca iz drugega in tretjega odstavka tega
þlena doloþi glede na doseženi dobiþek zavarovanca, ki je ugotovljen na podlagi odloþbe o odmeri dohodnine
brez upoštevanja prispevkov za socialno varnost ter brez olajšav v skladu z zakonom, ki ureja dohodnino.

 

Glede na to, da piše, da "brez prispevkov" bi zaključil, da moram prispevke prišteti dobičku (kot pri espeju).

 

Potem pa v 6. člen (1) Doseženi dobiþek iz  letega odstavka 2. þlena tega pravilnika je za zavarovanca iz tretjega odstavka 2. þlena  tega  pravilnika  iz  odloþbe  o  odmeri  dohodnine  ugotovljen  dohodek,  ki  ga  je  zavarovanec  –  družbenik dosegel kot poslovodni delavec.

Na podlagi te določbe ter mojega razumevanja super časnika številka 5 na strani  6 (obračunani  obvezni  prispevki  od  zavarovalne  osnove  in  olajšave  ne  prištejejo  k  bruto znesku) pa bi rekel, da lahko celo prispevke odštejem.

 

Prosim povejte kako ste naredili ostali ?

s. - 13.06.2012 - 21:33

Upošteva se bruto plača- več pa spodaj.

 

 

RAZVRSTITEV V ZAVAROVALNO OSNOVO – POSLOVODNA OSEBA

Pojasnilo DURS, št. 4210-13515/2011-2, 10. 6. 2011

Zavezanec sprašuje, kako v novo zavarovalno osnovo razvrstiti zavarovanca po zavarovalni podlagi 040, ki je do 30. 9. 2010 obračunaval prispevke za socialno varnost od izplačane plače, na REK-1 obrazcu, od 1. 10. 2010 dalje pa prispevke za socialno varnost obračunava od zavarovalne osnove v višini najnižje pokojninske osnove, na OPSVL obrazcu. Zanima vas ali se pri uvrstitvi v zavarovalno osnovo upošteva tudi izplačilo po poslovodni pogodbi ali le izplačilo dividend.

V nadaljevanju pojasnjujemo.

Pri uvrstitvi v zavarovalno osnovo zavarovanca po zavarovalni podlagi 040 se upoštevajo zneski vseh bruto dohodkov iz zaposlitve po Zakonu o dohodnini – ZDoh-2 (Uradni list RS, št. 13/11 – UPB7), ki jih je zavarovanec v preteklem davčnem letu prejel za vodenje poslovnega subjekta, pri katerem izpolnjuje pogoj za obvezno zavarovanje po zavarovalni podlagi 040. To pomeni, da se upošteva tako znesek bruto plače kot tudi znesek dohodka, prejetega po pogodbi o poslovodenju ter morebitni drugi dohodki iz naslova vodenja poslovnega subjekta. Dohodki, prejeti na podlagi lastništva družbe, se pri tem ne upoštevajo.
Skladno s prvim odstavkom 209. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju – ZPIZ-1 (Uradni list RS, št. 109/06 – UPB4 s sprem.) se zavarovalna osnova za samozaposlene osebe in kmete določi glede na doseženi dobiček zavarovanca, v katerem niso upoštevani obračunani prispevki za obvezno zavarovanje ter znižanje in povečanje davčne osnove, razen razlike v obrestih, skladno z zakonom, ki ureja dohodnino.

Po drugem odstavku 209. člena ZPIZ-1 se uvrstitev v zavarovalno osnovo določi na podlagi zadnje odmerne odločbe o davku iz dejavnosti oziroma zadnjega obračuna akontacije dohodnine od dohodka, doseženega z opravljanjem dejavnosti oziroma zadnje odločbe o odmeri dohodnine in glede na podatke o povprečni plači oziroma minimalni plači za leto, na katero se nanaša akontacija dohodnine od dohodka, doseženega z opravljanjem dejavnosti. Kot povprečna plača iz tega člena se šteje zadnji objavljeni podatek Statističnega urada Republike Slovenije.

Podrobneje postopek uvrstitve v zavarovalne osnove določa Pravilnik o postopku za razvrščanje v zavarovalne osnove (Uradni list RS, št. 49/06 in 38/07, v nadaljevanju: pravilnik). V tretjem odstavku 2. člena tega pravilnika je določeno, da se uvrstitev v zavarovalno osnovo za zavarovance iz drugega odstavka 15. člena ZPIZ-1 (zavarovance po zavarovalni podlagi 040) določi na podlagi odločbe o odmeri dohodnine in glede na podatke o povprečni oziroma minimalni plači za leto, na katero se nanaša odločba o odmeri dohodnine. Skladno s petim odstavkom 2. člena pravilnika se za tega zavarovanca zavarovalna osnova določi glede na doseženi dobiček, ki je ugotovljen na podlagi odločbe o odmeri dohodnine brez upoštevanja prispevkov za socialno varnost ter brez olajšav skladno z zakonom, ki ureja dohodnino.

Skladno s 6. členom pravilnika je doseženi dobiček za zavarovanca po zavarovalni podlagi 040 iz odločbe o odmeri dohodnine ugotovljen dohodek, ki ga je zavarovanec dosegel kot poslovodna oseba. V navedeni dohodek se štejejo vsi dohodki, ki jih prejme zavarovanec kot poslovodna oseba za vodenje poslov družbe oziroma zavoda, torej vsi aktivni dohodki, ki jih prejme od subjekta, ki ga vodi. Ne štejejo pa se dohodki, ki jih zavarovanec – poslovodna oseba prejme od subjekta, ki ga vodi, iz naslova lastništva v tem subjektu.

Pri ugotovitvi dohodka za razvrstitev v zavarovalno osnovo se upoštevajo bruto dohodki iz zaposlitve po ZDoh-2, prejeti od subjekta, pri katerem zavarovanec izpolnjuje pogoje za zavarovanje po zavarovalni podlagi 040, razen povračil stroškov do predpisane višine. Upoštevajo se torej plača, nadomestila plače in drugi prejemki iz zaposlitve – kot so primeroma prejemki, prejeti za vodenje poslovnega subjekta na podlagi poslovnega razmerja – vključno z bonitetami, povračili stroškov nad predpisano višino ter morebitnimi drugimi prejemki. Če zavarovanec pri več poslovnih subjektih izpolnjuje pogoje za zavarovanje po zavarovalni podlagi 040, se upoštevajo navedeni dohodki zavarovanca pri vseh teh poslovnih subjektih.

Zavarovanec – poslovodna oseba sam obračunava in plačuje prispevke, prav tako se v novo zavarovalno osnovo razvrsti sam v obračunu prispevkov za socialno varnost (OPSVL obrazec). Skladno z 9. členom pravilnika se uvrstitev v novo zavarovalno osnovo na podlagi zadnje prejete odločbe o odmeri dohodnine določi za mesec po mesecu, v katerem je bila odločba o odmeri dohodnine vročena.

2012 - 14.06.2012 - 09:44

O tem je bilo že dosti pisanja. Osebno bi - vkolikor je celo leto 2011 prejemal plačo na podlagi šifre 001, od 1.1.2012 pa prejema dohodek na podlagi pogodbe o poslovodenju - obračunala prispevke v višini najnižje pokojninske osnove in jih z obrazcem OPSVL posredovala na Durs in poravnala na določene račune. Če pa je že prejemal dohodke na podlagi poslovodenja, pa imate v pojasnilu Durs-a avtorja s. lepo obrazloženo, kako postopati v tem primeru.

Lp.