krpan in druščina postani član

Naslov teme: vlaganja v tuja OOS in dohodnina

3426  12.06.2012 - 11:42h / Dohodnina / Avtor: anan / 54 / 1

Vlagali smo v poslovne prostore, ki jih imamo v najemu od direktorja podjetja (povezana oseba). Mesečno plačujemo najemnino in akontacijo dohodnine.

Zanima me ali moramo od zneska - ki smo ga invetirali v tuje OOS tudi obračunati in plačati akontacijo dohodnine?

 

 

Nekdo - 12.06.2012 - 12:40

Osnova vsega je vsebina pogodbe, in sicer; ali je v pogodbi opredeljena obveznost najemodajalca, da najemniku plača vrednost vloženih sredstev, ovrednotenih po pošteni vrednosti;

a) Najemodajalcu izstavite račun za vlaganja. Tako bo najemodajalec postal lastnik vloženih sredstev na podlagi plačila. Pravna oseba - to ste vi, pa boste izkazali odhodke, hkrati pa boste za vrednost vloženih sredstev, ovrednotenih po pošteni vrednosti, izkazala prihodke.

b)Najemodajalcu ne izstavite računa za vložena sredstva,ta neodplačno preidejo v last najemodajalca, tako je le ta prejel dohodek v naravi. Ker so to povezane osebe,se uporabijo primerljive tržne cene. Davčna osnova je vrednost vlaganj na dan prejema dohodka v naravi, od katerega najemnik izračuna, odtegne in plača akontacijo dohodnine. Pravna oseba po poteku vlaganj te izknjiži iz poslovnih knjig. Za morebitno sedanjo vrednost vloženih sredstev bo podjetje izkazalo odhodke, ki so davčno priznani, če so se v najem vzeti posl.prost. uporabljali za pridobivanje prihodkov pravne osebe.

Še nekaj: dohodek, prejet v naravi, se poveča s koeficientom davčnega odtegljaja, če ... (8.tč. tretjega odst. 98. čl. ZDoh-1).

Lp,