krpan in druščina postani član

Naslov teme: Odprava napak

3422  12.06.2012 - 10:05h / Ostalo / Avtor: Pomlad / 71 / 8

Pozdravljeni!

Oglašam se prvič in prosim za pomoč. Za podjetje mojega moža je poslovne knjige vrsto let vodil računovodski servis. Sedaj sem se, ker je prometa zelo malo, odločila, da bom računovodstvo vodila sama. Ob prevzemu dokumentacije od servisa pa se je izkazalo, da je vse skupaj ena velika zmešnjava, zlasti na področju saldakontov. Odprta je množica tako terjatev kot obveznosti, ponekod so knjižena plačila, pa ni faktur, v glavnem pa so knjižene fakture brez plačil. Odprte so postavke od leta 2006 dalje! V računovodskem servisu pravijo, da so TRR vedno korektno knjižili in jim je stanje štimalo, lahko pa, da je moj mož zadeve gotovinsko plačeval in kompenziral.

Kakorkoli, očitno se stanja terjatev in obveznosti niso preverjala niti ob koncu vsakega posameznega poslovnega leta. Sedaj pa moram to zadevo nekako urediti. Pri vseh odprtih terjatvah in obveznostih zastopam stališče, da so bila plačana, samo stanja se niso zaprla (saj nihče od dobaviteljev nič ne terja, pa tudi od kupcev, pravi mož, nihče nič ne dolguje). Računovodski servis je, preden mi je oddal dokumentacijo, samoiniciativno pozaprl navedena stanja medsebojno, z nekimi namišljenimi verižnimi kompenzacijami, saldo pa izravnaval s posojilom, ki ga je podjetje dalo lastniku. S saldom posojila je izravnaval tudi obveznosti do zaposlencev, ki pa v podjetju niso zaposleni že vrsto let.

Meni se tak pristop ne zdi v redu, prosim pa vas za nasvet, kako pozapreti salde. Preko kontov prihodkov in odhodkov gotovo ne, saj, kot rečeno, poknjižena niso bila zgolj plačila. Razmišljala sem, da bi terjatve in obveznosti zapirala preko blagajne, s saldom pa v resnici izravnala stanje danega posojila. Bi bilo to vsaj približno pravilno?

Potem pa še posebnosti: Pri enem kupcu je v letu 2010 knjiženo plačilo, ne pa tudi izdana faktura. Zato bom to knjižila med prihodke (izredne?), vnesla v davčno bilanco in obračunala DDV. Predvidevam, da moram od tega obračunati tudi zamudne obresti do DURS.

Pri dobaviteljih, kjer so bila opravljena plačila, ni pa vhodnih faktur, pa ne vem kaj naj storim. Vhodnega DDV si gotovo ne bom poračunala. Vem pa ne, če so takšni odhodki davčno priznani ali pa naj to raje poknjižim na R9. Kaj menite?

Hvala za vsakršno pomoč bolj izkušenih.

P.S. Moj mož je vse storitve računovodskemu servisu redno plačeval :-)

2012 - 12.06.2012 - 10:18

Kar boste storili, je povsem vaša odločitev. Moj nasvet oz. mnenje pa je, da bi na vašem mestu za vsak posamezen popravek imela verodostojno dokumentacijo (manjkajoče fakture, itd.) Iz vašega zapisa sledi, da niti en letni obračun do danes ni verodostojen in izdelan v skladu s standardi in drugimi zakonskimi določili. Pri zapiranju posojila pazite na obresti med povezanimi osebami, itd.

 

Marta - 12.06.2012 - 12:07

ne da bi hotela biti nesramna - samo pomagat hočem: če se vam je pri takih stvareh zataknilo, pa res malo premislite če ste prava za to delo - pa ne me narobe razumeti, ampak knjigovodstvo, računovodstvo res ne more delati vsak...

Prva Brina - 12.06.2012 - 12:50

Marta saj se strinjam s tabo ampak Pomlad je prevzela stanje od računovodskega servisa in iz njenih vprašanj sklepam, da bo delo opravila precej bolje, kot so delali "profesionalci" v računovodskem servisu. Za mene je žalostno to, da lahko v računovodkem servisu dela vsak ...

LP

MArina - 12.06.2012 - 12:18

Naredite najprej temeljit popis stanja, da boste imeli za naprej čisto. Od neobračunanega DDV si obračunate še obresti, na obrazcih za oddajo DDV so navodila, kako delati s popravki. Popravke delate glede na zneske - preko tekočih prihodkov/odhodkov oziroma preko R9.

Če so računi plačani na TR potem boste našli nakazlia, če pa so plačani v gotovini, boste knjižili preko R9, enako tudi za vaše obveznosti.

V glavnem se da vse urediti, le časa bo šlo.

Pomlad - 12.06.2012 - 13:48

Najlepša hvala Marina in vsi ostali za odgovore. Marta, razumem pomisleke, toda v svojo obrambo naj povem, da sem prevzela zadevo od računovodskega servisa, ki ima precej strank in skoraj 20 let "izkušenj". In če je tako, potem raje vas povprašam, malo zardim, ker vsega pač ne znam, in naredim tako, kot je res prav :-)

Marta - 12.06.2012 - 14:02

sem vam hotela samo najbolje, tudi mi imamo kar precej stank, kjer žene "vodijo" administracijo, pa po pravici vam povem bolje da je ne bi.

nikjer nisem zasledila ali ste s.p. ali d.o.o. ?

:( - 12.06.2012 - 14:26

spoštovana Marta, ne soditi kar počez. Poznam "računovodkinje" ki knjižijo ravno tako kot opisuje Pomlad, in prepričana sem da marsikatera žena podjetnika zna sknjižiti bolje. Bi se pa dalo o tem še pisat....

mimica - 12.06.2012 - 15:22

Pomlad, malce zamujate. Kmalu bo poletje in po vsakem dežju posije sonce !

Ali se strinjam s sogovornicami ? Da in NE. Mešani občutki me dajejo. Pred kratkim sem predala posle in priložila cel fascikel primopredajnih dokumentov z zapisnikom na 13 straneh. Potem, ko sem predala vse tako kot se spodobi me je še dajal občutek " kaj če nisem vsega ... in potem bodo govorili kakšno šlamastiko sem oddala...". V bistvu je firma bila tako zamuštrana, da sem potrebovala dobre dve leti, da sem jih spravila v red. Moj nasvet je dobro preglejte zadeve preden se lotite dela. Mogoče pa ni tako hudo. Če je vaš mož redno dostavljal dokumentacijo ne bi smelo priti do takega kaosa, kot ga opisujete. Sedaj imate vse v vaših rokah. Odločite ! Morda  bi zaupali  zadeve strokovnjaku, ki vas bo rešil "vsega hudega" !?  Zanima me kaj boste naredili, vsekakor pa vam želim uspešno rešitev problemov.

lp, m