krpan in druščina postani član

Naslov teme: D.N.O. ji in davek od dobička

3386  10.06.2012 - 09:08h / DDPO / Avtor: Bilbi / 131 / 7

Zakaj dobivaji d.n.o.-ji odločbe, da morajo plačati dohodnino od davka na dobiček za zadnjih 5 let???

 

Pa saj davek od dobička je ceduralni davek, ki se plača 1x in naj ne bi šel v dohodnino in zakaj samo d.n.o-ji?

Ali imate tudi vi kakšen takšen primer?

 

lp

Matjaž K - 10.06.2012 - 17:11

POJASNILO V ZVEZI Z IZVAJANJEM TRETJEGA ODSTAVKA 90. ČLENA ZDOH-2


Pojasnilo DURS, št. 4210-8/2007, 26. 3. 2007


V nadaljevanju pojasnjujemo, kaj pomeni glede obdavčitve imetnikov lastniških deležev zadnji del tretjega odstavka 90. člena Zakona o dohodnini – ZDoh-2 (Uradni list RS, št. 117/06), tj. »ter pripisom dobička kapitalskemu deležu družbenika«:


ZDoh-2 drugače od ZDoh-1* všteva dividende med dohodek iz kapitala. Ne glede na to pa so dividende, pa tudi lastniški delež (prvi in drugi odstavek 90. člena ZDoh-2) opredeljeni enako kakor v ZDoh-1.


Dividende so dividende in drugi dohodki, doseženi na podlagi lastniškega deleža.

Lastniški delež je opredeljen kot vsak delež, ki ga ima fizična oseba na podlagi vloženih sredstev v gospodarski družbi, zadrugi in drugih oblikah organiziranja, ter vključuje tudi premoženjski vložek tihega družbenika v podjetje nosilca tihe družbe in premoženjski vložek fizične osebe v katero koli obliko organiziranja, ki ima pretežno naravo lastniškega kapitala. Tako se za lastniški delež štejejo delnice, poslovni delež, kapitalski delež, delež člana zadruge in deleži v drugih oblikah organiziranja doma in v tujini, pa tudi investicijski kupon.


Izraz kapitalski delež je premoženjski vrednostni odsev »vložka v družbo« ali v denarju izražena vrednost članstva v družbi, ki se izkazuje v poslovnih knjigah. Kapitalski delež pridobi družbenik v osebni družbi (d. n. o., k. d.) na podlagi vložka, ki je njegov prispevek v delu, znanju, izkušnjah, denarju, pravicah, stvareh idr.


Razlikujeta pa se določbi prej tretjega odstavka 79. člena ZDoh-1 v primerjavi z določbo zdaj veljavnega tretjega odstavka 90. člena ZDoh-2. Slednji določa, da se kot dividenda obdavčuje vsaka razdelitev dohodka imetniku deleža iz premoženja plačnika oziroma povezane osebe (po tem zakonu ali zakonu, ki ureja davek od dohodkov pravnih oseb) plačnika na podlagi njegovega lastniškega deleža v plačniku, ki ne predstavlja zmanjšanja njegovega lastniškega deleža, vključno z razdelitvijo v delnicah ali zamenljivih obveznicah in pripisom dobička kapitalskemu deležu družbenika.


Dividende tako po ZDoh-2 zajemajo tudi pripis dobička kapitalskemu deležu**, npr. pripis dobička kapitalskemu deležu družbenika v družbi z neomejeno odgovornostjo (d. n. o.), ne zajemajo pa povečanja lastniškega deleža zavezanca zaradi preoblikovanja dobička ali rezerv, ki se lahko preoblikujejo v osnovni kapital, kakor je to določal ZDoh-1.


Pri tem pripominjamo, da pri odsvojitvi tako povečanih kapitalskih deležev v osebni družbi veljajo posebna pravila za določanje nabavne vrednosti, ki jih določa šesti odstavek 98. člena ZDoh-2. Torej, kadar se zavezančev kapitalski delež v osebni družbi poveča zaradi pripisa dobička kapitalskemu deležu, se za nabavno vrednost tako povečanega dela deleža šteje znesek pripisanega dobička po plačilu dohodnine.

 

* Po ZDoh-1 so se dividende vštevale med dohodek iz premoženja.

** Delež dobička, ki pripada posameznemu družbeniku, se pri d. n. o. pripiše kapitalskemu deležu družbenika na podlagi samega zakona, drugače od kapitalskih družb, pri katerih odloča o uporabi dobička skupščina.

----------

Rešitev, kako se (začasno) izogniti obdavčevanju dobička d.n.o. z dohodnino je naslednji:

ZGD-1 omogoča, da se družbeniki o njihovih pravicah in obveznostiih v družbeni pogodbi dogovorijo drugače, kot to določa ZGD-1. Velja namreč t.i. dispozitivnost določb ZGD-1; kaj pomeni "dispozitivnost": če se družbeniki ne dogovorijo drugače, velja to, kar določa ZGD-1 (v danem primeru je predvsem relevantna določba o pripisu dobička h kapitalskemu deležu), če pa se dogovorijo drugače (npr. da dobička ne bodo pripisovali deležem, ampak ga bodo vodili kot kapitalsko postavko "nerazporejen dobiček preteklih let") pa veljajo te drugačne določbe.

V primeru, da je sklenjen dogovor (družbena pogodba), da se dobiček ne pripisuje deležem, ampaka vodi kot nerazporejen dobiček, bo z dohodnino obdavčen komaj ob izplačilu.

lp

Danja - 11.06.2012 - 08:02

Matjaž, a to vzdrži pri DURS? Saj ti sploh ne dajo možnosti, da bi z družbeno pogodbo dokazoval drugaće,  kot to predvideva ZDOH-1. A je komu uspelo to dokazati?

vprašaj - 11.06.2012 - 09:10

Kaj pa je delal durs pet let?

 

Aja, čakal, da se naberejo zamudne obresti - pet let je pa že zastaralni rok, tako da ni mogel več odlašati!

 

Pravniki, ali ni to  kar očitno namensko delovanje državne institucije v nasprotju z njenimi proklamiranimi cilji :

-- informiranje davčnih zavezancev;

- sproten nadzor in pobiranje davkov  itd  itd  ??? 

Bilbi - 11.06.2012 - 10:22

Matjaž K, a lahko poveste preprosto z vašimi besedami, lepo prosim.

KATRA - 11.06.2012 - 13:48

Ali prav razumem: če je že v osnovni družbeni pogodbi navedeno, da se dobički ne pripisujejo deležem, pač pa se vodijo kot "nerazporejen dobiček preteklih let", potem lahko z družbeno pogodbo dokazujemo na DURSU, da ni treba sedaj plačati dohodnine? Ali to pije vodo? Ker če tega ni, potem........... pa dohodnina?

 

lp

 

nula nula - 11.06.2012 - 14:18

Samo opomba: to bi moralo držati vodo!!!

 

(Vodo pijejo slabi šulni...)

Mici$ - 31.07.2012 - 12:07

Ok vprašanje glede ne pripisovanja dobička k deležem... Družbena pogodba je sklenjena in overjena pri notarju... Ali morajo biti tudi vsi naknadni medsebojni dogovori o ureditvi razmerij v družbi overjeni pri notarju, ali veljajo tudi brez overitev samo s podpisi... 

Npr. v mojem primeru je bila družbena pogodba spisana že leta 1991, napisana je bila tako kot vse ostale, po nekem kopitu... Notri piše da se deleži dobička pripisujejo sorazmerno družbenikom. Jaz imam par dogovorov o ureditvi razmerij v družbi, spisanih naknadno, ki niso bili prav overjeni pri notarju. Ali menite da bi tak dogovor podpisan s strani vseh družbenikov, kjer bi bilo navedeno da se ti dobički ne pripisujejo deležem ampak vodijo kot nerazporejen dobiček obveljal na DURSu, ali nimam šans da se nekako izognem temu sranju, ker dejansko na 1.1.2007 overjenega dokumenta nimam :/