krpan in druščina postani član

Naslov teme: Denarni tok na pravno osebo, dohodek fizične osebe

3370  07.06.2012 - 22:07h / DDPO / Avtor: s. / 57 / 2

A D.o.o. je zaračunal storitev (recimo za vodenje poslovnega subjekta) B d.o.o.-ju. Glede na pojasnilo DURS-a to ni prihodek A d.o.o..-ja, temveč je to prihodek fizične osebe C (C je direktor B D.O.O. ja in drektor A d.o.o.-ja).

 

Ker je A d.o.o. s temi izdanimi računi družbi B v 2011 izkazal prihodke, bi želeli sedaj te računendružbe A stornirati. Po DURSovem pojasnilu to namreč ni dohodek družbe A d.o.o., temveč fizične osebe C.

 

Kako sedaj rešiti to zadevo ?

Razmišljam, da bi storniral izdane račune A d.o.o. ja, zahteval vračilo DDV ja ter na podlagi 54. člena popravil davčni obračun (do sedaj je bila v 2011 dobiček, po stornaciji računov pa bo izguba).

 

Pri družbi B pa bi na po prejetih storno računih zmanjšal stroške ter zmanjšal odbitek vstopnega DDV.

 

Potem pa bi bilo verjetno potrebno še, da se obdavči dohodek fizične osebe C in sicer tako, da družba B d.o.o.  obruti znesek, ki ga je dejansko dne xy dobila na račun družba A d.o.o. (ko je družba B plačala račun). Potem verjetno še poročati za dohodnino fizične osebe C ter obnova postopka odmere dohodnine.

 

A kdo sledi kar pišem in ima kakšen komentar oz boljšo idejo ?

2012 - 08.06.2012 - 11:09

Druge rešitve ni, upam samo, da vam bo uspelo speljati. Potrebno bo kar dosti dela in tudi sitnosti boste imeli. Ne razumem, kako da se  niste v prvi fazi pozanimali, kaj vam je narediti. V bistvu gre za klasično poslovodenje, ki se obračunava in oddaja preko REK-2 na Durs. To malo poglejte. Predvsem preverite, v kakšni vlogi je direktor podjetij, če je mogoče še družbenik, itd.

 

muha - 08.06.2012 - 11:10

Približno sledim. Ni kar tako, ampak na hitro bi bil tale "popravek" pravilen. Vsekakor pa je tole bolj vprašanje za davčnega svetovalca, če gre za velike denarje. Bo pač še en strošek več, žal. Kaj pa je DURS "zahteval"?