krpan in druščina postani član

Naslov teme: Obresti in kredit danemu lastniku podjetja ki je hkrati zaposlen in lastnika ki ni zaposlen

3366  07.06.2012 - 14:46h / Dohodnina / Avtor: Reneja / 84 / 4

Nujno potrebujem link o podatku oziroma obrazložitvi kako se lotiti zadeve.

 

Direktor in lastnik prejema kredite od podjetja. Konec leta zaračunamo priznane obresti in jih pripišemo h glavnici. ki se s tem poveča in tako v naslednjem letu zopet poknjižimo na prihodke obresti od povečane glavnice. Kar se tiče podjetja menimo da je tako prav.Ali pa bi morali obračunati tudi dohodnino od obresti direktorju? Potem verjetno ne bi povečevali glavnice za obresti. Hvala.

 

Lusja - 07.06.2012 - 14:54

Če je lastnik/direktor posojilojemalec, potem mora plačevati obresti in dohodnina nima tu kaj delati. Obračunane obresti so prihodek podjetja. Če bi bil lastnik/direktor posojilodajalec, bi bile pripisane obresti njegov dohodek in bi morali (ob pripisu glavnici) obračunati dohodnino.

 

V vašem primeru pa mora biti s pogodbo določeno, za kakšno obdobje je dan kredit ter kdaj in kako se plačajo obresti in glavnica (po obrokih, ob zapadlosti,...).

Reneja - 07.06.2012 - 20:46

Torej je pripis obresti h glavnici (v kolikor se ne plačajo) zadovoljivo,ker se v naslednjem letu obresti obračunajo od povečane glavnice. Obresti pa so seveda prihodek firme in se na to obračuna davek na dohodek.

valat - 08.06.2012 - 08:58

Nisem popolnoma prepričan, da je tako; osnovna značilnos posojila je, da so (vsaj!) obresti obračunane in plačane (recimo, da je na odplačilo glavnice dogovorjen moratorij za določeno dobo). Če obresti niso plačane, gre po moje za prikrito izplačilo dobička (tudi glavnica je potem vprašljiva, saj to potem ni več posojilo! - seveda ob upoštevanju določila in roka o moratoriju).

 

Lep pozdrav!

muha - 08.06.2012 - 10:59

Se strinjam z valatom. V nedogled tale "pripis obresti" ne bo šel. Naj jih raje plača konec leta in mu ostane za vračilo samo glavnica.