krpan in druščina postani član

Naslov teme: DAVČNI ŠČIT

3271  04.06.2012 - 11:30h / Ostalo / Avtor: ROMANA / 172 / 7

Kdaj podjetje izpolnjuje vse pogoje za izvedbo davčnega ščita?

Pod kakšnimi pogoji lahko lastnik podjetja izplača sebi del dobička ali pa v celoti kot nagrado, pa pri

tem ne rabi plačati 20% davka na kapitalski dobiček. 

kako to izvedemo?

Lep pozdrav.

Martin Krpan - 04.06.2012 - 12:05

več informacij na na švercomerc@skriticobicki.com

enaKoka - 04.06.2012 - 12:12

ne morem kej, da ne pripomnim: Luna, ane? :) Sej mene tudi nosi....

ps: velja tudi za prepoznanje čestitk edavkom in ekartici za super-delovanje :)

arčid - 05.06.2012 - 11:46

popolnoma se strinjam Krpan, tudi meni počasi presedajo "uspešni podjetnik" ki vsi nekaj ne bi plačevali, zakaj imajo ravno takšni zgledi najširšo publiko? 

Nekdo mi je rekel, da sem  neumnež, ker plačujem vse, vendar pa še vedno trdim, da je poštenost garancija za dolgoročnost delovanja. Ne morem dojeti, vsi bi nekaj šverc komerc- jugo posla in jemali prej ko pride v blagajano. Zanimivo pa je da bi ravno takšni iz te blagajne imeli vse, kar se da. Ali bo komu uspelo dopovedati ljudem Slovenije, da se tisti ki imajo niso "znašli" kot misli večina, ampak se temu reče drugače in ta dejanja obravnava Kazenski Zakonik.;ali pogledano drugače ja znašli so se, vendar ne kar so tako podjetni in inovativni ampak  na NAŠ račun, ker jim to dovolimo in za posledico teh "iznajdljivežev",  imamo vedno manj sociale, manj služb... vedno manj vsega. Se mi pa zdi da nas je še nekaj zadnjih Mohikancev.  Torej če ustanavljaš g. Krpan kakšno listo, kjer vrednote štejejo, se pridružim.

JG - 04.06.2012 - 14:18

Izplačilo dobička brez plačila davka po cedularni obdavčitvi ni mogoče.

Vsako drugačno izplačilo je lahko ali prikrito izplačilo dobička, ali pa sploh ni izplačilo dobička.

nula nula - 04.06.2012 - 16:17

DAVČNI ŠČIT ? A je to kakšna pogruntavščina iz  zvezdnih vojn?

Matjaž K - 04.06.2012 - 19:43

Davčni ščit (tax shield) je koncept iz ameriške finančno-davčne literature, po vsbeini pa pomeni /označuje prednost dolžniškega financiranja pred lastniškim.

 

Donos na dolžniško financiranje (obresti) so namreč odbitna postavka pri DDPO (razen v primeru izjem tanke kapitalizacije), medtem ko donos na lastniško financiranje (didvidende) niso odbitna postavka pri DDPO.

 

Izplačilo dobička brez dohodnine načeloma ni možno (izplačilu dividende podlega cedularni obdavčitvi z dohodnino po stopnji 20% - podvir/podvrsta dohodnine: dividenda), razen v enem primeru:

 

če ste imetnik lastniškega deleža več kot 20 let in družbo likvidirate - v takem primeru prenos premoženja iz družbe na družbenike (s tem v bistvu po vsebini na družbenike preidejo tudi vsi v preteklosti ustvarjeni še neizplačani dobički) ne podlega obdavčitvi po podviru/podvrsti dohodnine "dobiček iz kapitala".

 

 

 

muha - 07.06.2012 - 10:57

Matjaž, ampam, da Romana ve, da ste bil neznansko prijazen, da ste ji odgovoril, kljub "malce ponesrečenemu" (milo rečeno) vprašanju.