krpan in druščina postani član

Naslov teme: Oddaja svojega stanovanja preko s.p.

3067  23.05.2012 - 09:07h / Ostalo / Avtor: Stanovanje / 257 / 4

Sem lastnik stanovanja kot fizična oseba.  Sem tudi samostojni podjetnik. Preko s.p.-ja bi rad oddajal to stanovanje v najem drugim. Kot s.p. sem registriran tudi za oddajanje prostorov v najem. Vem, da med mano kot fizično osebo in mojim s.p. ni možna najemna pogodba. Kaj pa v primeru, ko se lastno stanovanje uporablja za dejavnost (v tem primeru dejavnost oddajanja nepremičnine) in se tako stroški obratovanja in vzdrževanja v določenem procentu (v tem primeru 100% oddamo stanovanje) lahko uveljavlja kot strošek s.p.? Seveda bo na drugi strani prihodek s.p. preko zaračunavanja najemnin drugim osebam. Lahko potem stroške prenove tega stanovanja upoštevam kot strošek pri s.p. in potem na drugi strani izdajam račune za najemnino durgim osebam preko s.p.? Je to možno ali kaj ni v skladu z zakonom? Seveda stanovanja ne bi imel  med OS in tudi ne bi obračunaval amortizacije. Če je možno miprosim navedite tudi zakone in predpise, ki to dovoljujejo oz. prepovedujejo. Že vnaprej lepa hvala za odgovor na moja vprašanja.

Nekdo - 23.05.2012 - 09:56

Pa oddajajte stanovanje v najem drugim kot fizična oseba. Drugi bodo vodili evidence za vas - oddajali rek-e, če boste oddajali v najem pravnim subjektom, če pa fizičnim osebam, pa boste oddajali celoletno napoved za dohodnino iz naslova najemnin.

Takšna možnost, ki bi jo vi želeli, je malo verjetna. Seveda bi lahko oddajali stanovanje v podnajem, če bi v najemni pogodbi to opredelili, samo pri vas je problem, da - tako kot ste pravilno zapisali - ni možne najemne pogodbe med vami in vašim s.p. Razen, če imate v solastništvu tudi kakšnega bližnjega sorodnika, ženo npr. Potem bi ona lahko oddajala svoj del v najem. Ali pa varianta OS in amortizacije in lastništvo s.p.-ja - to pa vam ne "diši".

Žal, drugih rešitev ne poznam. Morda pa imajo drugi še kakšno??

LP,

Stanovanje - 23.05.2012 - 16:00

Iskrena hvala za odgovore. Kaj pa če bi imel namesto s.p.-ja odprt d.o.o.? Potem bi lahko bila pogodba med fizično in pravno osebo, čeprav bi bil samo jaz lastnik in edini zaposleni v d.o.o. Je tako?

zvezdica - 23.05.2012 - 12:41

Nekaj lahko daješ v najem, če imaš v lasti ali pa imaš z lastnikom pogodbo, da lahko daješ v podnajem. Nič od tega vi nimate, tako da lahko oddajate v najem samo kot lastnik - fizična oseba

Stanovanje - 23.05.2012 - 15:59

Iskrena hvala za odgovore. Kaj pa če bi imel namesto s.p.-ja odprt d.o.o.? Potem bi lahko bila pogodba med fizično in pravno osebo, čeprav bi bil samo jaz lastnik in edini zaposleni v d.o.o. Je tako?