krpan in druščina postani član

Naslov teme: Preoblikovanje d.n.o v d.o.o.

3059  22.05.2012 - 21:15h / DDPO / Avtor: mala / 161 / 3

Zanima me kakšen je postopek pri preoblikovanju d.n.o. v d.o.o.. Ali lahko dobiček ustvarjen v d.n.o. (tekoči in preneseni) prenesemo na osnovni kapital v d.o.o., razlika pa se še doplača. Kaj pa obdavčitev družbenikov za  tekoči dobiček ustvarjen pred prenosom, se samo odda rek obrazec in plača davek ali kako? Če prav razumem, se davčni obračun ob preoblikovanju ne odda, se potem odda samo skupni za celo davčno obdobje.

Hvala vam vnaprej za pomoč

Danja - 23.05.2012 - 11:13

Ne glede na vaš namen preoblikovanja boste morali oddati REK in plačati davek. Vas DURS še ni pozval, da je potrebno plačati 20% ceduralni davek od dobičkov za vsa leta nazaj in narediti samoprijavo? Neto deleže nato lahko pripišete ustanoviteljem ali pa jih dvignete. A bodo ostali isti lastniki tudi v bodočem d.o.o.? Lahko se pred preoblikovanjem tudi kdo izpiše, preostali lastniki pa zagotovijo osnovni kapital 7500,00EUR. Vem, da se vse uredi pri notarju, nimam pa izkušenj glede preoblikovanja v d.o.o. Ena naša stranka se bo preoblikovala iz d.n.o v s.p.. Glede na to, da se je pred oddajo REK eden od družbenikov izpisal, mora drugi družbenik opraviti spremembo v roku enega leta od izstopa prvega.

mala - 23.05.2012 - 20:25

Hvala za odgovor. Ja, smo tudi mi dobili poziv iz dursa za oddajo rekov. Samo neki ne razumem, neto deleže pripišete ustanoviteljem če se ne izplača, a lahko to ostane kr na prenesenem dobičku, v primeru preoblikovanja pa se to prenese na osnovni kapital? Drugače pa bosta družbenika ostala ista.

Danja - 24.05.2012 - 08:31

Mi bomo neto pripisali na 902-osnovni kapital - kapitalski deleži, nastavite si dva analitična konta, za vsakega posebej. Ne smete pustiti na nerazporejenem dobičku, boste drugo leto spet dobili poziv DURS (in še enkrat plačali davek?!).